Актуално

На фокус

Д-р Пламена Заячка: Санкциите срещу Русия са неадекватни

Д-р Пламена Заячка: Санкциите срещу Русия са неадекватни

24.02.2021

Втори Фронт

593


Жалко е, че дори във времена на световна пандемия, когато стотици са покосени, има хора, които не осъзнават трагичността на ситуацията и продължават да оплюват, да противопоставят и да живеят в епохата на Студената война. Това е нечовешко, долно и срамно поведение, заяви д-р Пламена Заячка – лидер на АБВ-Младежи и водач на листата на партията в 24 МИР в София.

"Все повече държави отхвърлят опитите за интернационализиране на репресивните мерки. Неслучайно с напредването на пандемията COVID-19 върховният комисар на ООН по правата на човека призова за отхвърляне на санкциите. Това се потвърждава и от провелото се 27-мо гласуване в ООН за сваляне на санкциите и икономическата блокада на Куба, в което 188 държави заявиха подкрепата си и показаха, че вече не одобряват резолюции „За нарушаване на правата на човека…“. Тези права са още по-крехки в днешната ситуация. Пандемията показа, че сега е време за солидарност и сътрудничество, не за санкции", коментира още тя.

Според нея ЕС следва да се концентрира върху развитието на политики за оздравяването от Ковид-кризата, а не да води битка с „несъществуващ враг“.

Д-р Заячка припомни:

"Още през март 2020 година, АБВ-Младежи призовахме лидерите на ЕС, да утвърдят с общоевропейска позиция свободата на търговията и да отменят икономическите санкции, за да дадът равна възможност на здравните системи на всички държави да се борят с COVID-19 и да ограничат разпространението му. Настояхме българското правителство да предложи  в структурите, в които участва в ЕС обща европейска позиция за незабавно отхвърляне на икономическите санкции, което да даде възможност на държавите да си сътрудничат в общата битка срещу коронавируса.

През април 2020 г. АБВ-Младежи излязохме с отворено писмо към председателите на Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет и Върховния представител на ЕС с призив да прекратят политизирането на пандемията, да отменят санкциите и да се концентрират върху общата битка със COVID-19, като по този начин покажат солидарност и загриженост за гражданите си".

Лидерът на АБВ-Младжи е на мнение, че санкциите са не само неработещи, но и вредни.

"Още през 2018-та година от трибуната на Европейския парламент настояхме за сваляне на санкциите, защото рестрикционните мерки силно ощетяват държавите и са вредни за международните отношения. От тях страдат народите и бизнесът, не правителствата", допълни тя.

 Източник: eurocom

Свързани статии