Актуално

На фокус

Д-р Пламена Заячка: ПП АБВ предлага туризмът да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост на България ВИДЕО

Д-р Пламена Заячка: ПП АБВ предлага туризмът да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост на България ВИДЕО

21.04.2021

Втори фронт

1181


ПП АБВ предлага туризмът да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, както и създаване на гаранционен фонд за неосъществени туристически заявки. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка и добави, че предложението се отличава по това, че е национално отговорно. И за разлика от редица държави, които правят необходимото да облекчат този сектор, в България той остава извън националните приоритети, включително и липса на заявка за получаване на подкрепа от ЕК – възможност, която Комисията така или иначе предоставя, бездейства се и за т.нар. залени туристически коридори, посочи д-р Заячка.

В анализа си тя посочи, че налице е пълна липса на договореност със съседните държави, както и ясен здравен протокол, по който да се посрещат чуждите туристи. По въпроса за регламентираните временни забрани за към влизане на чужди граждани на територията на България, заповедта на здравното министерство е разписана необосновано и целенасочено различно за отделните държави, където, като резултат практически руски граждани не могат да влизат на територията на нашата страна. Въпросната заповед трябва незабавно да бъде отменена, каза още д-р Заячка.

„В последните дни ред браншови организации сигнализират, че липсват правила за пристигането на туристи, че се отменят резервации. България беше посочена като зелена и безопасна среда, но това остана на хартия. Правителството прояви пълна пасивност. В цяла Европа се предприемат мерки за облекчаване на туризма“.

Д-р Заячка обясни, че туризмът заема 11-14% от БВП и от заетостта на страната, а прогнозите за по-успешна година тя определи като цинизъм. И добави, че противоепидемичните мерки у нас правят България крайно непопулярна туристическа дестинация.

  Източник: abv-alternativa

Свързани статии