Актуално

На фокус

Д-р Петър Марков от Оксфорд: След два месеца България ще е обхваната от два пъти по-заразен вирус

Д-р Петър Марков от Оксфорд: След два месеца България ще е обхваната от два пъти по-заразен вирус

15.01.2021

Д-р Петър Марков

10960


Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19 поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския. Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежа на случаите не се повлиява никак лесно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън обяви нови още по-стриктни мерки, включително призив към хората да не напускат домовете си освен при сериозна необходимост.
Вече няма съмнение че новият вариант на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септемрви във Великобритания, е по-заразен (по приблизителните за сега оценки, с около 50% до 70%), отколкото вирусните варианти циркулирали преди това. Изследвания показват, че за разлика от инфекциите с „обикновените“ вирусни варианти, които са спаднали, повлияни от мерките по време на локдауна в Англия през ноември, новият вариант в същия период е нараствал като абсолютна честота въпреки ограниченията. Съответно през последните два месеца изключително добре развитата система за геномно наблюдение на инфекциите в Обединеното кралство регистрира бързо нарастване на дела от заразяванията с новия вариант за сметка на другите варианти. Т.е. за това време този вариант е отстранил останалите конкурентни вируси, и в югоизточна Англия и Лондон той към момента е доминиращата разновидност - в Лондон изолиран от над 80% от всички случаи. Тази по-висока заразност на новият вирусен вариант излгежда се дължи на много по-високите концентрации на вирус в респираторните секрети. Лабораторни изследвания са устновили от 10 до 100 пъти по високи наличности в носната лигавица на пациенти заразени с новия вариант на вируса в сравнение с такива заразени с ‚класическия‘ САРС-КоВ-2. Всички данни взети заедно все по-убедително говорят за това че по-високата заразност на новия вариант е допринесла във значителна степен за много високите нива на заразени и рекордната смъртност във Великобритания в последните седмици.
В същото време, както се вижда от фигурата* по-горе, новият вариант всекидневно бива изолиран в нарастващ брой нови и нови страни по света. В повечето страни в Западна Европа е налице местно предаване на новия вариант. В Ирландия вече 1/4 от новите вирусни изолати са с новия вариант. Дания, която също интензивно следи генетичните промени във вирусната популация при тях, докладва че процентът на заразени с B.1.1.7, както се нарича новият вариант, през последния месец всяка седмица се е удвоявал спрямо предишната. Математически модели основаващи се на изходните честоти на новия вариант, нивото му на заразност и въобще данните за нарастването му във Великобритания чертаят проекци че би отнело около 2 месеца новият вариант да е доминантен в епидемията на повечето европейски страни.
Какво означава в практическо отношение вирусен вариант, който е 50 до 70% по-заразен? Това означава че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, то с новия вариант, за да постигнем същия ефект ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки. Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията, и ще са нужни по-ограничителни, по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо за да съумяваме да се задържим на същото място.
След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки хиляди българи жиевещи в Кралството, за мен няма съмнение че новият вариант вече е в България. Отдавна. Факта че ни няма на горната карта е просто отражение на липсващото у нас генетично проследяване на вариантите. Въпросът е какво прави правителството, и какво правят здравните власти за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този с който си имахме работа през 2020. Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това което предстои? Държавите, включително и Великобритания сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксинните дози на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в, по думите на Борис Джонсън „надбягването с новия вариант“.
И с досегашната по-малко заразна форма на вируса се справяме мъчително, неорганизирано и със закъснение. Изглежда че броят на ваксинните дози с които страната ни разполага, и ще разполага през следващите месеци не би осигурил покритие на значим процент от населението. Знаем ли, когато този много по-заразен вариант е навсякъде у нас след 2 месеца как ще се справим с контрола на епидемията?
Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим, и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия, защото тя ще е такава. За наш късмет, за този вирус вече знаем много, и също така, за разлика от британците имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно ако го прахосаме.

Свързани статии