Актуално

На фокус

Д-р Пенчев: Ако тенденцията на хоспитализации се запази, до няколко дни лечебната мрежа ще бъде в колапс

Д-р Пенчев: Ако тенденцията на хоспитализации се запази, до няколко дни лечебната мрежа ще бъде в колапс

21.03.2021

Втори Фронт

5195


Болниците в столицата пред колапс. Ако натискът към лечебните заведения не отслабне до дни, приемът на пациенти ще стане невъзможен. Това каза директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". По думите на Пенчев 90% от леглата в София са заети.

В София са разкрити над 4000 легла за ковид пациенти в неусложнено състояние и 344 за хора, нуждаещи се от интензивна грижа.

"Днес сутринта говорих с директорите на няколко болници. Единият казва - аз имам 8 легла - 4 на кислород, 4 интензивни. Другият казва - аз нямам нищо свободно. Леглата в София са запълнени на 90% и както казах продължават да се запълват", заяви Данчо Пенчев.

Натискът върху болниците и спешните медици е голям.

"Ако тенденцията на хоспитализации в София се запази, то до няколко дни лечебната мрежа ще бъде в колапс. Ще свършат не леглата - възможностите на лечебните заведения да обслужват пациенти, защото персоналът е константна величина. Той е на ръба и няма как да обслужва още болнични легла", заяви Данчо Пенчев.

Надеждите са, че затягането на мерките от утре ще намалят натиска върху здравната система.

"Ние не можем да гарантираме, че в рамите на тези 10 дни ние ще кажем - да, спряхме разпространението. Нашата надежда е поне да запазим нивото на разпространението, което имаме до момента, а не да му позволим да върви нагоре", допълни Данчо Пенчев.

Над 7 000 деца и ученици в София са карантинирани, расте и броят на заразените учители.

Източник: БНТ

Свързани статии