Актуално

На фокус

Д-р Маркова: Децата бяха прекалено нарочени в пандемията

Д-р Маркова: Децата бяха прекалено нарочени в пандемията

31.12.2020

Glasove

1199


„Децата в пандемията бяха прекалено много нарочени“, смята пулмологът д-р Рада Маркова. По думите ѝ всички щамове на коронавируса протичат леко при по-малките. „Разпространението на инфекцията е по хоризонтален път – приятелски кръгова, семейства, но не и при работа с децата. Нещо, което при грип, например, е факт. За тези толкова месеци нямахме нито един човек от персонала на детските заведения, който да се инфектира от болно дете“, обясни в предаването "Тази сутрин" по бТВ д-р Маркова. Тя е категорична, че пандемията е нанесла много косвени щети върху детското здравеопазване.

Д-р Маркова подчерта, че грипът е далеч по-опасен за малките. При този тип вирусна инфекция, независимо от диагностиката и лечението, всяка година у нас умират между три и пет деца.

Пулмологът добави, че децата невинаги заразяват останалите възрастни в семейството и медицината няма отговор защо това е така. „Факт е, че децата боледуват леко и нямат въпросните АС рецептори по долните дихателни пътища“, отбеляза д-р Маркова.

Свързани статии