Актуално

На фокус

Д-р Илиев: 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа”, с ”Делта” – 10 секунди

Д-р Илиев: 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа”, с ”Делта” – 10 секунди

25.08.2021

Втори фронт

2529


15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа” варианта, а ”Делта” варианта му трябват само 10 секунди. Ваксината спрямо ”Делта” варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десетката, а малко встрани, в осмицата. Това коментира пред Българската национална телевизия -р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн.

"С възникването на "Делта" варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации", обясни той.

"При "Делта" варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината", добави специалистът.

"Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при "Делта" варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението", каза още д-р Илиев.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с "Делта" варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира още че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", обясни д-р Илиев.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка една държава има свободата на действие и самостоятелност.

  Източник: frognews

Свързани статии