Актуално

На фокус

Д-р Чавдар Ботев: Новите щамове на коронавируса предполагат и нови ваксини

Д-р Чавдар Ботев: Новите щамове на коронавируса предполагат и нови ваксини

13.02.2021

frognews

428


Според хематолога д-р Чавдар Ботев България е превилигирована относно количеството ваксини, които ще пристигнат, заради факта, че е част от Европейския съюз. Хематологът посочи, че новите щамове на коронавируса предполагат и нови ваксини.
„Например, фирмата Moderna вече разработва. За щастие, има нова вълна от ваксини, които ще атакуват различни части на вируса. Очертава се използването на така наречените мукозни ваксини. Те подпомагат образуването на имуноглобулин А и на Т-клетъчния имунитет”, допълни той по Нова тв.


Д-р Чавдар Ботев коментира съобщението на компанията, произвеждаща ивермектин, че то не работи срещи коронавируса.

„Тя няма интерес да го регистрира, защото патентът вече е преминал и това. Групи учени и отделни държави финансират проучванията, така че се е събрала много голяма информация”, поясни медикът.

Той коментира и дали в България може да се разчита на ивермектина, като поясни, че когато има ново лекарство, то трябва да се докаже по определен път.

„Тук нещата малко се нарушават. При нас се появява едно заболяване и ние нямаме никакво лекарство. Добре е да се използват такива, които са регистрирани, и се знае, че не са вредни. Например, за ивермектина СЗО счита, че е едно от най-безопасните и вече са го приели 4 млрд. души”, заяви д-р Ботев.

Свързани статии