Актуално

На фокус

Цветозар Томов: От днес започва транспортирането на машините за гласуване в чужбина

Цветозар Томов: От днес започва транспортирането на машините за гласуване в чужбина

28.06.2021

Втори фронт

721


Всички тестове, които направихме с хора, показаха, че най-продължителното време за гласуване е на 100 годишен човек. Той гласува за 4 минути. Машините за чужбина са налични и от днес започва транспортирането. За това ще отговоря МВнР. Това каза по БТВ Цветозар Томов от ЦИК.
Нещата ще бъдат напрегнати до последния момент. Зад граница имаме удвояване на избирателите.  Нямаме  сведения за случката в Сърница. Там имаше две машини и изборите не са прекъсвани. Двете машини са били в изправност да работят целия ден. Едната машина не е била натоварена.

на 11 юли може да има по-горещо време. Нямам категорична информация, че машината е прегрял и затова не е била използвана. Ще проверим тази информация. Нямаше такива оплаквания в страната. Бяха използвани 180 машини. Не го мисля като застрашаващо. Навсякъде има готовност да се приложи хартиено гласуване.

Стрелките върху картата, с която се гласува,  не влияят върху тайната на вота. Ако помага на хората, не виждам нищо лошо. Слотът излъчва мигаща светлина, така, че избирателите се ориентират къде да сложат картата. Може да се инструктира избирател със затруднения, като членът на СИК стои срещу него.

    Източник: frognews

Свързани статии