Актуално

На фокус

Цветница е празникът с най-много именици у нас

Цветница е празникът с най-много именици у нас

25.04.2021

Втори Фронт

1006


Днес православната църква отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди Кръстната смърт на Иисус Христос, Той е бил посрещнат тържествено в свещения град  от множество хора с палмови клони и цветя. От тук е традицията да се раздават осветени върбови клонки. Празникът е популярен като Цветница или Връбница.

У нас той е с най-много именици - близо 363 хиляди души. От тях жените са 280 хиляди, а мъжете - 83 хиляди, показват данни на Националния статистически институт.
 
"С многообразието от имена на цветя и дървета някои са особено впечатляващи. "Роден съм, когато е било модно да се дават по-нетрадиционни бомбастични имена. Вследствие на тая тенденция мен са ме кръстили Нарцис. Те са имали предвид гръцката митология, но има и такова цвете. Имам и имен ден, нали, което е много важно."

За многобройните именици Цветница е съкровен ден:

"Ние сме 4 сестри и 4-те сме кръстени на цветята. През целия си живот си харесвам името и много съм щастлива, че майка ме е избрала да съм между цветята. Благодаря на Господ, че ме държи да празнувам Цветница".

Свързани статии