Актуално

На фокус

Covid помощта е само за молове

Covid помощта е само за молове

06.01.2021

Mediapool.bg

655


Covid помощта от държавата ще е само за собственици на молове, които продават магазини в тях или ги отдават под наем, а не за всички строителни предприемачи и агенции за недвижими имоти. Това уточниха от Националната агенция по приходите (НАП) пред Mediapool по повод съобщението кои икономически дейности ще получат подпомагане от НАП във връзка с втория частичен локдаун за бизнеси.

Наред с подкрепата за ресторантьори, фитнеси, учебни центрове, магазини в моловете, киносалони и др., в съобщението беше посочено, че право на помощ ще имат и предприятия с кодове на основна/допълнителна икономическа дейност:

68.10 Покупка и продажба на собствени недвижими имоти;

68.2 Даване под наем и експлоатация на собствени недвижими имоти;

68.32 Управление на недвижими имоти;

В сряда от НАП уточниха, че тези кодове не се отнасят за всички строителни предприемачи и агенции за недвижими имоти, а единствено за тези, свързани с дейността на търговските центрове. Тълкуванието е на базата на четирите заповеди, издадени от здравния министър в периода 27 октомври - 18 декември 2020 г. Те не се отнасят за собственици на офис сгради например, уточни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Mediapool.

По данни на агенции за недвижими имоти в България има около 50-ет търговски центъра. Така техните собственици и фирмите, които ги управляват биха имали право на подпомагане с 20% от оборота за съответните месеци на 2019 и 2020 г., но не повече от 150 000 лв.

Към момента  близо 2700 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал чрез НАП.

Средствата все още не се изплащат, тъй като НАП трябва да подпише договор с оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", откъдето ще дойдат 156 млн. лв. Чака се и одобрение на схемата от Европейската комисия, което може да се случи в близките седмици, уточниха от НАП.

Свързани статии