Актуално

На фокус

COVID-19 вече се признава за трудова болест

COVID-19 вече се признава за трудова болест

26.04.2021

Втори фронт

5766


Работодателят вече ще дължи обезщетение на здравните и социални работници, заболели от COVID-19. Това ще става при определен ред, като работниците могат да се обърнат към държавните институции за закрила. Новината съобщи пред репортер на "Евроком" националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов. 

На въпроса какво прави КНСБ, за да се бори с негативната тенденция на висок брой трудови злополуки у нас, Атанасов отговори: "КНСБ настоя COVID да бъде призната за професионална болест. Това нещо стана с указание към териториалните инспекции към Националния осигурителен институт (НОИ), където да започне разследване на COVID като трудова болест, ако се налага".

По този механизъм за пръв път се регулира правно възможността работник да потърси правата си при постоянна или временна нетрудоспособност заради пандемията. За момента механизмът важи за здравните и социалните работници, но идеята на КНСБ е той да се разпростре върху всички професии. 

"Важно е, когато моето здраве е увредено в по-големи проценти и имам някакви усложнения, ако работодателят не го признава, да заведа дело.", допълни националният секретар на КНСБ. 
В случай, че работникът представи документи, които доказват здравословни усложнения във връзка с COVID-19, може да очаква обезщетение от страна на работодателя. Размерът на обезщетенията все още не е уточнен. 

По повод трудовите злополуки в България, Огнян Атанасов заяви, че за 2020 г. те са с между 300 и 400 по-малко, защото пандемията е стопирала част от работата на всички сектори за определен период. "Трудовите злополуки обаче не се отчитат коректно и това трябва да се промени", заяви още националният секретар на КНСБ.

   Източник: eurocom

Свързани статии