Актуално

На фокус

Цонев: 1 лев субсидия е мимикрия на публично финансиране, не покрива никакви разходи и е излишен

Цонев: 1 лев субсидия е мимикрия на публично финансиране, не покрива никакви разходи и е излишен

05.05.2021

Втори фронт

542


Размерът от 1 лв. е мимикрия на публично финансиране, не покрива никакви разходи и абсолютно излишен. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по намаляване на партийната субсидия на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Позицията на ДПС е изключително последователна, много ясно аргументирана и много точна. Ще я припомня за колегите, които са нови в тази зала. Ние участвахме във сформирането на общественото мнение в началото на този век да преминем ли към публично финансиране на политическите партии или да останем, както беше първите години на демократичния процес. Дебатът продължи повече от година и в него се включиха не само политици, журналисти, политолози и социолози и общото мнение беше, че трябва да има финансиране. Нещо повече, ние бяхме едни от вносителите на въвеждането на този модел", заяви още Цонев.

По думите му след това в годините тази субсидия е била увеличавана.

"Конституционният съд казва, че публичното финансиране на тези партии от държавата до определен размер следователно трябва да се смята за конституционно дължимо. Т.е. трябва да има публично финансиране. Веднага вносителите ще кажат - 1 лв. е този размер, но тук ни се разминават становищата, защото ние не смятаме, че с 1 лв. наистина финансираме каквито и да било разходи на политически партии. Когато имаме повече време и дебатът тръгне по същество, да кажем на второ четене, ще кажем аргументите за разходите", заяви още Цонев.

  Източник: epicenter

Свързани статии