Актуално

На фокус

ЦИК спря гласуването с машини във Велико Търново

ЦИК спря гласуването с машини във Велико Търново

04.04.2021

Втори Фронт

550


Машинното гласуване претърпя първия си сериозен провал на парламентарните избори. След постъпилите оплаквания за гласуването с устройства във Велико Търново, Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че ще спре окончателно използването им в в целия избирателен район.

До радикалната мярка се стигна, след като местната районна избирателна комисия (РИК) е получила сигнали за грешка в софтуера, която е станала причина за размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им. Това означава, че гласуването ще продължи изцяло с хартиени бюлетини.

"Ще бъде зачетена преференцията в порядък такъв, че гласуването за първия кандидат ще бъде считано за 13-и, тъй като там има проблем с нареждането на кандидатите. Първите трима са се оказали - най-вероятно техническа грешка, ще проверяваме кой как е налял софтуера - в края на листата, тоест, четвъртият е станал първи и така надолу докато се стигне до последните трима, които би трябвало да бъдат първи", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Ще се извади разпечатка с резултатите, тя ще бъде отчетена, вероятно ще има някакви спорове, но това, което е регистрирано като факт, най-вероятно ще бъде зачетено", допълни неясно говорителят за съдбата на подадените досега гласове. Таня Цанева - другият говорител на ЦИК, поясни, че отбелязаните досега преференции при преброяването ще бъдат зачетени по номера в листата, а не по имената на кандидатите.

По думите му грешката е била налице още при първата разпечатка от машината, направена сутринта, но от изборната администрация не са обърнали внимание. Това е станало, едва след като засегнатата страна - коалицията "Демократична България", е сигнализирала.

И още проблеми

От Института за социална интеграция (ИСИ) – неправителствена организация, която участва в наблюдението на изборите, съобщиха, че 5 от 6-те сигнала за нередности, които са отправили към 9.30 часа сутринта, засягат машинното гласуване. В секции в Ихтиман и Златица например е имало проблеми с устройствата, които са наложили да се премине изцяло към хартиени бюлетини.

Множество сигнали са свързани с неработещи машини и разместени номера на преференциите, обявиха и от платформата "Ти броиш", но засега без повече подробности.

От РИК-Разград съобщиха, че поне две секции остават без машинно гласуване заради проблеми с устройствата, и там ще се гласува с хартия.

Политиците се тревожат

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", обяви пред медиите, че е гласувал с хартиена бюлетина, след като е разбрал, че има нередности с машините. От думите му стана ясно, че проблемът във Велико Търново засяга именно неговата коалиция.

"От Добрич получихме сигнали за неработещи машини за гласуване с аргумента, че това се дължало на ниските температури. В Хасково също има сигнали за неработещи машини. Масово председателите и членовете на СИК не знаят как се работи с машините за гласуване и съобщават, че не са били инструктирани", обявиха пък от "Изправи се! Мутри вън!".

   Източник: СЕГА

Свързани статии