Актуално

На фокус

ЦИК: Изпитвания на машините са правени и при 0, и при 45 градуса – работят

ЦИК: Изпитвания на машините са правени и при 0, и при 45 градуса – работят

01.07.2021

Втори фронт

483


Изпитвания на машините са правени и при 0 градуса, и при 45 градуса - и те работят. В село Сърница на местните избори машината не е спряла, защото е прегряла. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.
Цветозар Томов обясни, че на изборите на 27 юни е нямало проблеми при гласуването с машини. „На тези избори трябва да бъде преодолян психологическият проблем. Това ще се види и на президентските избори. След парламентарните избори мнозинството хора ще са гласували с машини“, каза той.

От ЦИК припомниха, че вече са пристигнали допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече пътуват към дипломатическите и консулските представителства. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства - в 148 секции ще има по две машини. В страната в 1115 секции ще има две устройства.

Томов и Матева представиха демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание. Този път бюлетината е на 2 страници.

Стана ясно още, че ЦИК е изпратила писма до РИК-овете - с указания да не се поставят лепенки и други указателни стрелки върху смарткартите, както и да не се дезинфекцират с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт. ЦИК предоставя ново количество.

Има разбиране – да се изпрати указание, ако някой предприема увреждащи действия, спрямо картите, да сигнализират органите на МВР.

От ЦИК заявиха още, че са назначени членовете на СИК в чужбина. Регистрирани са 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели.

До момента има подадени 14 жалби и 5 сигнала. Два сигнала са за агитация във Фейсбук.

На брифинга стана ясно, че Германия не е дала разрешение за произвеждането на изборите в две избирателни секции - в Манхайм и в Щутгард.

  Източник: frognews

Свързани статии