Актуално

На фокус

Чужденци по бански и с хавлии влязоха в езерото "Окото"

Чужденци по бански и с хавлии влязоха в езерото

06.08.2021

Втори фронт

1279


Туристи бяха хванати да се къпят в едно от Седемте рилски езера - "Окото". За това алармира планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов, който е заснел нарушителите.

"Това беше в сряда следобед към 14:30 ч. Слизах от езерния връх надолу и видях, че от северния бряг на "Окото", която е много удобна за снимки, 2-3 момчета скочиха във водата. Беше далече, но след като се приближих на 50-60 метра, ги снимах, те тогава излизаха от водата - по бански, бяха с хавлиите. Бяха се подготвили за къпане, в планината никой не ходи по бански и никой не си развява хавлията така", каза в ефира на Bulgaria ON AIR инж. Севделин Атанасов.

Той сподели, че е чул да говорят на друг език, но не е съвсем сигурен.

"Нямаше да вдигна шум, ако не ставаше въпрос за Седемте рилски езера, които са свещено място. Сигнализация в такъв момент към когото и да е - е абсолютно безпредметна, защото дори на горната станция на лифта да има някого, докато той дойде и ще минат два часа. Тези хора ще са на съвсем друго място. Да се обадя на парка? Те какво могат да направят? По никакъв начин не може да се контролира това нещо чрез хора", допълни инж. Атанасов.

Според него задължително трябва да има видеоконтрол.

"Трябва да бъдат монтирани видеокамери на тези места. Трябва да се направи законодателна промяна, тоест българският съд да признава видеозапис поне за глоби. Има табели и на английски, и на български. Туристите сега започват да се събират, има около 50-60 палатки на старата хижа. А високо в планината най-много хора имаше от Израел", коментира инж. Севделин Атанасов.

Той сподели, че е виждал потресаващи гледки на езерата.

"Виждал съм как човек си събува маратонките и започва да си ги пере в Бъбрека. Сякаш е на селската бара. Откакто направиха лифта - горе се качват всякакви хора, които не са истински планинари. Не може на всяко езеро да има рейнджъри", настоя той.

А ето и официалната позиция на Национален парк "Рила":

По повод публикации в интернет, в Дирекция "Национален парк Рила" няма официално постъпил сигнал или обаждане на зелен телефон /0884111400/ за туристи, които се къпят в Рилското езеро "Окото". Въпреки това, директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов разпореди проверка.

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани.

В последните три години тези случаи са рядкост. Наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв.

Служителите от "Паркова охрана и контрол" в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекция "Национален парк Рила" апелира към всички посетители за спазване на правилата за поведение в защитената територия и разчита на тяхната отговорност и активна подкрепа за опазване на природното богатство.

   Източник: dnes.dir.bg

Свързани статии