Актуално

На фокус

ЧСИ Тотко Колев е осъден за престъпление по служба

ЧСИ Тотко Колев е осъден за престъпление по служба

19.01.2021

news.lex.bg

624


Лишеният от права частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев вече е и осъден за престъпление по служба. Окръжният съд в Бургас призна Колев за виновен за престъпление от 2008 г. и го осъди условно на година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати над 2500 лева разноски по делото.

Делото срещу ЧСИ приключи на първа инстанция за две години. В началото на 2019 г. прокуратурата прати Колев на съд, след като го обвини, че е нарушил служебните си задължения, за да набави облага за взискател по дело. Това е станало в периода от 11 декември 2007 г. до 14 май 2008 г. в Бургас.

Според обвинението Колев е издал постановление за възлагане на недвижим имот на взискателя И.И., без да изпрати писмо до Службата по вписвания в Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот в село Емона.

Три месеца преди това ЧСИ извършил опис на същия имот, без да е направил проверка на собствеността. Става дума за имот на община Несебър. Тогава държавното обвинение обяви, че щетите от действията на Колев са оценени на 584 955 лв. – колкото е пазарната стойност на имота. От решението на съда обаче е видно, че вредите за община Несебър са преоценени на 98 800 лева.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред апелативния съд в Бургас.

Името на ЧСИ Тотко Колев се свързва най-вече със скандала покрай либийския танкер BADR, който доведе и до международен конфликт. По този казус Колев също вече две години е разследван за престъпление по служба, а срещу него бяха образувани и две дисциплинарни дела, след които беше лишен от права за 7 години.

В края на 2018 г. танкерът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен.

Свързани статии