Актуално

На фокус

Чорбанов: Слави си е сложил не ваксина, а препарат за третиране

Чорбанов: Слави си е сложил не ваксина, а препарат за третиране

30.08.2021

Втори фронт

14052


Няма ваксини срещу COVID-19, а средства за третиране. Истинските ваксини предпазват на 100% и от пренасяне, и от заразяване. Това скандално изказване прави пред "Марица" проф. Андрей Чорбанов, депутат от "Има такъв народ".

"Не съм мнителен и не разглеждам конспирации. Всички искаха ваксините да работят, за да пресекат като с нож вълната. Но това не се случи, а и няма как на теория", казва човекът на Слави Трифонов, който беше ръководител на екипа, който разработваше българска ваксина срещу COVID-19.

"Необходими са много повече години на изпитания. И то проблемът не са толкова страничните реакции, не че липсват такива, а ефективността. Всички ние, които сме имунизирани с класическите ваксини, знаем, че те са перфектен щит срещу заболявания с огромна смъртност. Примерно тази за хепатит е с най-кратък срок – 5 години. Но за морбили, полиомиелит на практика носят доживотен имунитет. Това е ваксина“, отсича той.

“Аз съм готов да вляза в сблъсък с всеки антиваксър, както съм го и правил. Защото аз произвеждам ваксини от 1992 година, когато започнах работа. Правих 6 години класически ваксини в НЦЗПБ, а след това се занимавам с експериментални. Безумно е да бъда наречен антиваксър. Но не може една ваксина да допуска заразяване или пренасяне. Може да ги наречем продукти за третиране на COVID-19, не и ваксини", каза проф. Чорбанов.

   Източник: novini.bg

Свързани статии