Актуално

На фокус

Четвъртата COVID вълна е официално тук

Четвъртата COVID вълна е официално тук

14.08.2021

Втори фронт

1790


Броят на новозаразените с COVID-19 надхвърли 1000 души на ден. Данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие показват, че има 1047 нови случая при направени 22 979 теста (16 893 антигенни и 6086 PCR). Това означава, че 4,56% от пробите са положителни. Това означава, че вече сме официално в четвъртата ковид вълна, коментира д-р Александър Симидчиев в профила си във Фйсбук.


Новите случаи на коронавируса са със 165 повече спрямо вчерашния ден. Освен това за пръв път от началото на май случаите надхвърлят 1000 за 24 часа.

Най-много са положителните тестове в София (211), следват Пловдив (151), Бургас (101), Велико Търново (60), Стара Загора (59), Варна (58) и др. С най-малко случаи са Видин и Ловеч - по 9, и Монтана - 8.

Трайно расте и броят на настанените в болнични заведения. Те са със 140 повече спрямо вчерашния ден и са общо 1404. От тях 124 са в интензивни отделения (с 18 повече от петък).

Като излекувани са отчетени 164 души, т.е. около 6 пъти по-малко от новозаразените.

Починали са 11 души, с което общият им брой от началото на пандемията у нас през март м.г. става 18 332.

Темповете на ваксиниране продължават да са незадоволителни. За последното денонощие са поставени 10 481 дози (7284 на "Пфайзер"/"БиоНТех", 2200 от еднократните на "Янсен", 941 на "Модерна" и 56 на "АстраЗенека"). До момента в България са поставени 2 149 134 дози, като 1 069 658 души са със завършен имунизационен цикъл.

Проф. Кантарджиев: Липсва мъжество за задължителна ваксинация

В България няма воля за налагане на задължително ваксиниране срещу COVID-19. Това заяви пред "Нова телевизия" доскорошният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинация към Столичната община.

"Не виждам кой ще излезе да обясни на хората кое е в интерес на тяхното здраве. Аз лично смятам, гледайки другите телевизии - излиза канцлерът на Германия, излиза президентът на САЩ - все достолепни политически фигури, които призовават за ваксинация. У нас тези фигури само критикуват предишните. Никой у нас няма мъжеството да направи ваксинацията задължителна, както е по други страни", коментира проф. Кантарджиев.

Той говори и за задаващата се четвърта вълна на коронавируса. "В първата вълна почти нямаше ваксини, втората вълна много натовари системата на МЗ, с третата се справихме добре, дай Боже четвъртата вълна да не е с много починали и да не се развие много бързо. Мислех, че тя ще дойде октомври, но нещата се развиват много по-бързо. Това е заради факта, че нито мерки се спазват, нито ваксинацията е на европейско ниво. Австрийската ваксина, за която вчера министърът на здравеопазването каза, че ще се купува, така създаде нова вяра, че ще има някакъв друг препарат на пазара, за която не е ясно кога ще бъде доставена, а сега трябва да се поставят ваксини преди четвъртата вълна. Делта-вариантът е с пъти по-заразен от досегашния вирус. Около стотици пъти повече има такъв вирус в носоглътката, и сега всички, които се върнат от морето, ще го занесат по родните си места. До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои", допълни професорът.

 Източник: СЕГА

Свързани статии