Актуално

На фокус

Честитка от ГЕРБ: Искат нови цени на билетите и картите за градския транспорт в София

Честитка от ГЕРБ: Искат нови цени на билетите и картите за градския транспорт в София

17.05.2021

Втори фронт

936


Столична община се готви да преразгледа цената на превозните документи в градския транспорт на града, без засега да дава яснота дали планира да увеличи или намали тяхната цена. Управляващите в София - групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС),  предлага създаване на комисия за изготвяне на нова тарифна политика на столичния обществен транспорт.  Заместник-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков ще внесе доклада, който е следствие на функционирането на нова единна система за електронно таксуване, съобщиха от СОС. Освен новите електронни канали и методи за заплащане, системата дава възможност за анализ и оптимизация на тарифната политика, допълват от "Московска" 33.

Изборът на вид транспорт от пътниците зависи от няколко фактора, като време за пътуване, необходимост от прекачване, обща цена, комфорт на пътуването и надеждност, се казва в съобщението.

Въвеждането на нови тарифни продукти, които да отчитат пропътуваното време и/или разстояние ще допринесат, от една страна, за по-справедливо таксуване на реално използваната от пътника транспортна услуга, а от друга ще повишат приходите на системата на обществения транспорт и съответно качеството на обслужването, коментират още от ГЕРБ.

„За да има социален ефект за гражданите, както икономическа обосновка на предлаганите услуги, е необходимо преразглеждане на цялостната тарифна политика и оптимизиране на предлаганите абонаментни превозни документи. Акцентът на тарифната политика следва да е насърчаване на използването на по-дългосрочни превозни документи за обществен транспорт, което е общоевропейска практика при предлагането на услугата обществен градски транспорт“, казва Зафир Зарков

Предвид комплексността на задачата и изключително високата обществена чувствителност по въпросите, свързани с ценообразуването на превозните документи, Зафир Зарков предлага да се създаде временна комисия с участие на общински съветници и представители на общинската администрация, като бъдат поканени и представители на научните среди.

Целта на работната група ще бъде да разгледа предложенията за промени в тарифната политика, да разреши противоречията, да приеме общи стратегически насоки и конкретни мерки, които да доведат до:

-        Осигуряване на необходимите приходи за устойчиво функциониране и развитие на обществения транспорт.

-        Цените на превозните документи да станат конкурентни спрямо възможните алтернативи, което означава, че те трябва да осигуряват оптимален баланс между качеството и цента на услугата.

-        Осигуряване на услуга на социално поносима цена за някои категории пътници.

-        Икономически ефект за потребителите на услуги на обществения транспорт под формата на икономии на време за пътуване, оптимизиране на разходите за транспорт на домакинствата и повишаване на интереса към обществения транспорт.

-        Намаляване на дела на пътуванията с лични автомобили на територията на общината.

 

Заради ремонта на "Цар Шишман"

Промени в режима на локалното платено паркиране за живеещите в района на улица „Цар Иван Шишман“ ще разгледа общинският съвет в четвъртък. Заради започналите ремонтни дейности в участъка от ул.”Ген. Паренсов“ до пл. ”Народно събрание”, шефът на СОС Елен Герджиков и зам.-кметът по строителство арх. Ангел Джоргов предлагат до края на рехабилитацията имащите право на паркиране в Подзона 4 /Ул. ”Граф Игнатиев”, ул. ”Алабин”, ул. ”Княз Александър 1”, бул. ”Цар Освободител”, бул. ”Васил Левски”/ да могат да паркират и в Подзона 5 /Бул. ”Княз Александър Дондуков”, бул. ”Васил Левски”, бул. ”Цар Освободител”/ и Подзона 11 /Бул. ”Васил Левски”, бул. ”Цар Освободител”, бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. ”Проф. Фритьоф Нансен“/.

Друга промяна, която вносителите предлагат е със заповед на кмета на Столична община да бъде въведена временна организация на движение, според която за периода на строително-монтажните работи се забранява влизането и паркирането на МПС в участъците от улиците, които временно стават тупикови, с изключение тези със стикер за локално платено паркиране в Подзона 4. Отново със заповед на кмета се предвижда да се осигурят паркоместа за зареждане на заведенията и магазините в района на извършваните ремонтни дейности, до тяхното приключване. Допълнително становище на ресорната комисия към СОС е  служебните абонаменти на пл. „Народно събрание“ да бъдат закрити до края на ремонта.

Повече автомобили по "Съборна"

С гласовете на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО- „Атака“, както и на групата на БСП, транспортната комисия в Столичния общински съвет прие предложение на шефа на комисията – Карлос Контрера от ВМРО, паркоместата по централната улица „Съборна“ да се увеличат с 26 броя и заедно с наличните в момента да станат около 40 . Това ще бъде постигнато, след като сегашната зона за успоредно паркиране по „Съборна“ бъде заменена с места за косо паркиране. Предстои решението да бъде гласувано и на предстоящото заседание на СОС в четвъртък. Любопитното е, че м.г. части от „Съборна“ бяха затворени за движение на автомобили, а паркоместата по улицата бяха намалени, именно с гласовете на ГЕРБ. За повече паркоместа по „Съборна“ настояваха най-вече собствениците на магазини, заведения и бутици по улицата.

Транспортната комисия засега отложи решението по второто предложение на Контрера - общината да разположи подвижни електрически колчета - т.нар. пиломати, на пресечката на „Съборна“ с с ул. "Цар Калоян" в посока площад "Света Неделя". Целта отново е да се удовлетворят исканията  на съдържателите на магазини и заведения и на техните клиенти да стигат с автомобили до обектите. От лятото на 2020 г. автомобилното движение по "Съборна" в посока "Света Неделя" е забранено. Ограничението обаче масово не се спазва.

   Източник: СЕГА

Свързани статии