Актуално

На фокус

„Черна гъбичка” уби близо 9000 души, удря пациенти преболедували COVID-19

„Черна гъбичка” уби близо 9000 души, удря пациенти преболедували COVID-19

24.05.2021

Втори фронт

1507


Повече от 8800 случая на смъртоносната „черна гъбичка“ са докладвани в Индия. Заболяването с име мукомиркоза е изключително опасно със смъртност 50%, пише Си Ен Ен, предаде bTV.

Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували COVID-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди. Особено податливи на инфекцията са диабетиците. Гъбичната инфекция се проявява обикновено от 12 до 18 дни след възстановяването от COVID-19. Западните щати Гужарат и Махараща са докладвали повече от половината случаи. В най-малко 15 други щата са докладвани между осем и 900 случая. Индия обяви болестта за епидемия.

В болниците из цялата страна са разкрити отделения, които да лекуват само мукомиркоза. Повече от 80% от пациентите имат нужда от спешна операция. Ако инфекцията не се хване навреме, единственият вариант за ефективно лечение е премахване на окото и част от челюстта на пациентите. Медикаментозното лечение се провежда с противогъбични инжекции, които се поставят до осем седмици от първите симптоми на заболяването. Без това лечение, смъртността скача до 94%.

Мукомиркозата е изключително рядка инфекция. Преди настоящата епидемия в Индия на годишна база са регистрирани средно по два случая. Инфекцията се причинява от гъбичка, която живее в почвата, въздуха, растенията, в оборската тор и в гниещи плодове и зеленчуци.
 

Гъбичката често може да бъде открита в носоглътката на здрави хора, но тя не причинява заболяване. Мукомиркозата засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде смъртоносна за хора с диабет или такива със силно компрометиран диабет като онкоболни и пациенти с ХИВ и СПИН.

    Източик: onovini.eu

Свързани статии