Актуално

На фокус

Чехия и Франция затварят граници

Чехия и Франция затварят граници

30.01.2021

БНТ

353


Година след като Световната здравна организация обяви "извънредна ситуация, свързана с общественото здраве" заради коронавируса, опитите за ограничаване на разпространението му продължават. Чехия и Франция със строги правила за влизането на територията им. Италия се подготвя за поетапно облекчаване на мерките.

От днес в Чехия са забранени несъществените пътувания, хотели и хостели ще обслужват само хора, които могат да докажат, че са по работа в страната. Чехите трябва да се ограничат само със семейни контакти.

А от утре Франция е затворена за държави извън ЕС. А всички, които влизат от държава членка на обединението, ще трябва да предоставят отрицателен PCR тест. Ще се правят изключения за определени групи. Целта на новите правила е да се избегне поредна пълна карантина.

Мерките се затягат още в Белгия и Португалия. А Италия се готви за постепенното им облекчаване от понеделник, въпреки предупрежденията на здравните експерти.

Късно снощи Европейската комисия се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини срещу коронавируса в Северна Ирландия. Така Брюксел даде заден ход за задействане на извънредни мерки, заложени в споразумението за Брекзит, за да ограничи износа на ваксини през ирландската граница към Обединеното кралство. Това се случи след бурни протести в Лондон, Белфаст и Дъблин. Въпреки, че ЕС се отказа от намерението си, щетите вече са нанесени, смятат политолози.

Разпространението на ваксините трябва да е честно и справедливо, заявиха от СЗО.

"Пандемията разкри и показа неравенствата в нашия свят. И сега има голяма опасност най-големият инструмент за справяне с нея - ваксините - да изострят тези неравенства. Ваксинационният национализъм може да оправдае краткосрочни политически цели. Но е крайно недалновиден и саморазрушителен. Няма да прекратим пандемията никъде, докато не я спрем навсякъде", каза Тедрос Гебрейесус.

А според прогнозите на МВФ, ако ваксините се разпространяват бързо и са ефективни, икономическата прогноза в световен мащаб може да се подобри още през 2021 година.

"Истината е, че достъпът до ваксините и тяхната ефективност са най-големият източник на несигурност на прогнозата ни за 2021. Ако светът се справя бързо с поставянето им и те са ефективни, можем да видим дори по-добри от очакваното резултати. НО ако това не се случи, има вероятност да се отклоним от положителните прогнози", заяви Кристалина Георгиева.

 

Свързани статии