Актуално

На фокус

Частични резултати от вота показват, че над 96% от гласувалите в окупираните райони на Украйна са за присъединяване към Русия

Частични резултати от вота показват, че над 96% от гласувалите в окупираните райони на Украйна са за присъединяване към Русия

28.09.2022

Втори Фронт

297


Първите частични резултати от гласуването в четири окупирани от Русия области на Украйна показват, че преобладаващата част от жителите подкрепят присъединяването към Русия, съобщи днес руската агенция РИА , след като Киев и Западът осъдиха като фалшиви т. нар. референдуми, предаде Ройтерс.

Гласуването се проведе в продължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от територията на Украйна.

Този вот проправя пътя на президента Владимир Путин към анексирането на четирите области, след което той би могъл да представи всеки украински опит да си ги върне като нападение срещу самата Русия. На 21 септември Путин заяви, че е готов да използва ядрено оръжие, за да защити "териториалната цялост" на Русия, припомня Ройтерс.

Украйна многократно е предупреждавала, че руското анексиране на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори.

РИА Новости съобщи, че частичните резултати показват мнозинство, вариращо от 96,97% в Херсонска област (на база 14% от преброените гласове), до 98,19% в Запорожието (на база 18% от преброените гласове).

Източник: БТА

Свързани статии