Част от децата се връщат в училище от понеделник

Част от децата се връщат в училище от понеделник

08.04.2021

Втори Фронт

2165


Отчитаме първи крачки от края на третата вълна, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния си брифинг. 680.5 на 100 000 е дневната заболеваемост в момента, хоспитализациите намаляват и при неусложнените случаи, и при интензивното лечение, отчете той.

До края на днешния ден ще има нова заповед с мерки, които ще бъдат разхлабени, обяви министърът. Децата от първи до четвърти клас се връщат в училищата от понеделник, заедно с учениците от седми, осми и десети клас, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. След това горните класове отново ще се въртят по график.

На практика това, което очаквахме да се случи - задържане и спад, е налице, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България вече е на девето място по заболеваемост, но на второ място по смъртност след Унгария. Трудният баланс между това да не са толкова строги мерките и това да преминем върховната точка на вълната е налице, обобщи Кунчев. Той предупреди, че това не трябва да ни успокоява, тъй като все още има много хора в болница и интензивни структури.

"Тенденциите са крехки, спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна", каза шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той се присъедини към изказванията на колегите си, че има спад, но призова всеки да не забравя личната си отговорност.

По повод вчерашното решение на Европейската агенция по лекарствата да се добавят като изключително рядък страничен ефект определен рядък вид тромбози, министърът обяви, че на извънреден ваксинационен щаб е взето решение да се препоръча "ваксината на "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание на жени под 60 г. и да не се прилага при жени с повишен риск от тромбози в тази възрастова група".

Очаквайте подробности

  Източник: СЕГА

Свързани статии