Актуално

На фокус

Бюджетната комисия гласува 370 лв. минимална пенсия от октомври

Бюджетната комисия гласува 370 лв. минимална пенсия от октомври

03.09.2021

Втори фронт

219


Бюджетната комисия единодушно прие минималната пенсия да се повиши на 370 лв. от 1 октомври. Това е сериозно увеличение спрямо сегашното ниво от 300 лв., което с добавката от 50 лв. е 350 лв. Първоначалното предложение на служебното правителство беше за 340 лв. минимална пенсия от другия месец. То бе завишено с гласовете на ИТН, ДБ, БСП, ДПС и ИБГНИ.

"Честито на пенсионерите", възкликнаха депутати, след като решението мина. От БСП и ДПС изрично посочиха, че имат съображения срещу предложението, но ще го подкрепят. "Няма да оставим пенсиите некоригирани", увери Петър Чобанов от името на ДПС. От ИБГНИ пък предлагаха 369 лв. - колкото е линията на бедност в момента, така че също прегърнаха новия размер.

Предстои да се види дали очевидната договорка между партиите ще оцелее и в пленарна зала. ГЕРБ бойкотира заседанието на комисията, въпреки че нейните депутати първоначално дойдоха в зала - там беше само бившият социален министър Деница Сачева, която представи исканията на партията, но не може да гласува, защото не е член на тази комисия.

Сачева първа пред микрофоните разкри, че има договорка сред другите партии за 370 лв. минимална пенсия. Тя се обяви срещу това увеличение, защото то щяло да направи половината пенсии еднакви и да демотивира хората да се осигуряват. "Е, кой направи 1 млн. пенсионери да получават минимална пенсия?! Вие!", напомни й Мика Зайкова от ИТН.

"На 1 януари линията на бедност става 413 лв. Какво постигаме, като например минималната пенсия 370 лв. от 1 октомври?", попита Сачева, която еднолично реши да сложи линията на бедност във фризера за тази година въпреки пандемията. Благодарение на нейното решение тази година увеличението беше само с 6 лв., поради което помощите за хората с увреждания се увеличиха минимално.

"Постигаме това, че няма да има пенсионери под линията на бедност. А вие правите популизъм, защото предлагате сега по 100 лв., а от 1 януари - пак бедност", ядоса се финансовият министър Асен Василев. Сачева опита да защити предложението на ГЕРБ за добавката, след като от другите партии я питаха как са изчислили миналата година да дават по 50 лв., а сега предлагат по 100. Бившият министър изведе обичайното оправдание за добавката, че тя отговоря на месечната сума за лекарства, която дават пенсионерите. За 100-те лв. обясни, че те са обусловени от инфлацията и по-високата цена на енергоносителите. "Инфлацията не се е увеличила два пъти!", опонира й председателят на комисията Любомир Каримански. Предложението за 100 лв. пенсия не получи нито един глас "за", защото ГЕРБ ги нямаше да го подкрепят.

Същата съдба последва и предложението на ГЕРБ да отпадне таванът на пенсиите. В залата питаха Сачева защо се предлагат постоянни мерки с аргументация, че има нужда от временна подкрепа в пандемията. Бившият министър обясни, че с това целят да неутрализират демотивиращото увеличение на минималната пенсия и да стимулират хората да се осигуряват на реални доходи.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания