Актуално

На фокус

Бунт във „Факултета“. Избирателите на Фандъкова поискаха нейната оставка

Бунт във „Факултета“. Избирателите на Фандъкова поискаха нейната оставка

18.02.2021

onovini.eu

1957


Жители на кв. “Факултета” блокираха улици и ЖП прелез заради инцидента, при който загина 16-годишно момче. То бе убито от ток, стъпвайки върху шахта на столичния бул. “Акад. Иван Гешов”. Събрали са се стотици хора.
Жителите на столичния кв. “Факултета” настояват за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Бунтуващите се граждани настояват и местният управник на район “Триадица”, където стана инцидента, също да си тръгне от поста.

Искането за оставката на Фандъкова е очаквано, предвид факта, че вчера имаше протест на граждани пред Столичната община.

Изненадващо е обаче, че призивът идва от жителите на кв. „Факултета“. При кметските избори през 2019 г. 85% от гласовете в ромските секции с именно за кандидата на ГЕРБ.

Най-голям гняв у жителите на кв. „Факултета“ предизвикала версията за мокрите обувки на 16-годишното момче.

В знак на протест те спряха за кратко влака, който минава през квартала и затвориха улица „Суходолска“.

Според роднини на починалото момче служители на МВР са отправили заплахи към жителите на квартала да не излизат на протест. Министерството на вътрешните работи обаче не са отговорили на запитване по темата от Bulgaria ON AIR.
Те настояват да си ходи и колегата й от район „Триадица“ Димитър Божилов. Бе блокирана и улица.

„Няма да ни измамят тук! Да идва правителството тук! Справедливост искаме!“, заяви един от протестиращите пред камерата на БТВ.

Близки на момчето разказваха, че в навечерието на протеста са били „заплашвани“ от цивилни и униформени полицаи, обикалящи квартала. От полицията обясниха, че обиколките им в района са били рутинни.

Протестиращите искат установяване на виновните и наказания за инцидента на шахтата.

Днес беше погребението на момчето. Семейството на загиналото дете живее в квартала.

Свързани статии