Актуално

На фокус

"Бул Био" няма да произвежда ваксини срещу Covid-19

13.12.2020

Mediapool.bg

747


РНК ваксините ще получат Нобелова награда, смята доц. Светлана Велизарова.

"На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу Covid-19", каза пред БНР директорът на държавното дружество "Бул Био" д-р Румен Кофинов. Причината е, че всяка ваксина има специфики и всяка фирма има свой производствен процес.

Кофинов обясни, че отпуснатите от правителството 22 млн. лева на фирмата са за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксината, която България доставя и на УНИЦЕФ.

"Българската БЦЖ ваксина е световен златен стандарт от 2010 г. Препоръката на СЗО е да увеличим производствения капацитет", каза Кофинов. България има лицензирани ваксини и против дифтерия, тетанус и коклюш, които изнася.

По думите на д-р Кофинов е напълно възможно ваксина срещу Covid-19 да бъде създадена за толкова кратко време и отхвърли всички съмнения в това.

"Технологията, по която се произвежда ваксината, е известна от 10 години, защото само една информационна РНК се сменя с друга информационна РНК и по този начин в най-кратък срок се създава ваксината. Нещата са предвидими", каза специалистът.

Д-р Румен Кофинов изрази очакване интересът към ваксината срещу Covid-19 да бъде висок и ваксините да не стигнат.

"Бих се ваксинирал първи", заяви той и уточни, че предпочита да е здрав и да бъде ваксиниран. По думите му е добре всеки да прецени дали предпочита усложненията и уврежданията , които предизвиква боледуването от коронавируса.

"Трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването", подчерта специалистът. Той уточни, че ваксината винаги трябва да бъде поставяна след консултация с личния лекар.

Доц. Велизарова: РНК ваксините ще получат Нобелова награда

Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години, заяви пред БНР доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница "Св. София”.

"Ваксината се препоръчва за възраст 40+, т.е. последни трябва да бъдат ваксинирани хората до 40-годишна възраст. Приоритетна група трябва да бъдат възрастните 65+", смята доц. Велизарова.

"При ваксините, по отношение на безопасността, изискванията са много по-големи отколкото при новите лекарства. ... Нямаме данни за странични ефекти при имунизиране", допълни тя.

Според нея ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са свръхмодерни и за технологията им ще бъде присъдена Нобелова награда.

"При едната ваксина отрязъкът от РНК е направен чисто биохимично, т.е. разчетен е кодът и този отрязък е сложен в наночастици. ... Това, което говорят, че тази РНК ще влезе в нашата ДНК, са абсолютни глупости", обясни доц. Велизарова. В същото време тя изказа съмнение, че политиците, които заявиха желание да се ваксинират пред камерите на медиите, ще получат истинска ваксина.

"Не сме сигурни какво ще има в спринцовката", каза медикът.

Тя изказа очакване най-рано след два месеца ще започне масовата ваксинация в България.

Доц. Светлана Велизарова подчерта, че броят на децата, боледували "малко по-тежко" Covid-19 са пренебрежимо малък, затова не се говори за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

https://www.mediapool.bg/bul-bio-nyama-da-proizvezhda-vaksini-sreshtu-covid-19-news315718.html

Свързани статии