Актуално

На фокус

Буджака разпали спор в парламента за дълбоката държава, Сорос и Костов

Буджака разпали спор в парламента за дълбоката държава, Сорос и Костов

11.08.2021

Втори фронт

2017


Създаването на временна комисия за разследване на факти и обстоятелства около полуостров Буджака, където вила има издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев, разпали лют спор между "Демократична България" и вносителите на искането за комисията ДПС и "Има такъв народ".
Буджака разпали спор в парламента за дълбоката държава, Сорос и Костов
Вносителите се позоваха на медийни публикации, според които правителството на Иван Костов е разрешило строителството в защитената зона. Впоследствие е започнало изграждане на луксозни къщи и на инфраструктура. Затова трябва да се проверят евентуални незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи в Буджака, написаха депутатите от ДПС и ИТН в мотивите към предложението. Друга причина, която двете партии изтъкваха преди, е това, че медийният издател Иво Прокопиев, когото свързват с дясната коалиция, притежава имот на полуострова.

Христо Иванов за "дълбоката държава"

Първи излезе на трибуната съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той обяви, че искането за комисията е пропагандно меропритие. "Това отбранява състоянието на България, в което имаме фасадна демокрация, в която има конструкция, която е прието да се нарича дълбока държава, понятие с турски произход - derin devlet. Никога в България реалната власт не беше отвоювана от структурите, които я държаха по време на тоталитарния режим, за да станем пълноценна демокрация", размишляваше Иванов от парламентарната трибуна.

И обяви: „ДПС има структуроопределяща роля за изграждане на българския режим на фасадна демокрация и дълбока държава зад тази фасада. Това започва от ролята на Държавна сигурност преди и след промените, които са свръхпредставени в ДПС.“ Той посочи, че десните ще се включат в работата на комисията, за да „демаскират тази пропагандна операция“.

Той напомни, че прокуратурата е стартирала едновременна проверка на Буджака с Росенец, където се намира резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, и така е обвързала двете теми. "Веднага беше включен пропагандният ресурс, контролиран от кръговете около Сарая, от г-н Пеевски, който обвързваше тези две теми в множество публикации в медиите, контролирани от г-н Пеевски. За да може да се скрие проблемът с Росенец, трябваше да бъде използван проблемът с Буджака", допълни той. А накрая открои и връзката, която се създава между ДПС и ИТН с общата инициатива за комисията.

ИТН и ДПС в контраудар

Твърденията на Иванов разбуниха партиите, които той обвини. Най-напред излезе Радостин Василев от ИТН, който напомни, че е подкрепил искането на ДБ за комисия за Росенец. „Защо трябва да подписвам вашата комисия, а да не подпиша комисията за този, който управлява вашите решения?“, обърна се той към Христо Иванов. И направи прогноза за бъдещото място на ДБ в политиката: "Вие се опитвате да ни причислите към ДПС, за да спечелите политическа изгода. Няма да стане. Загубихте достоен партньор в наше лице и в следващия парламент ще останете изолирани."

"Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях!" Тази чисто нова поговорка се родила в ИТН, каза пък Филип Станев и разсмя залата. Той призова ДПС и ДБ да не правят партията на Слави заложник на споровете им.

"Изговорихте една голяма логорея, много термини - дълбока държава, фасадна демокрация, крадене, корупция и стигнахте до Буджака и Прокопиев. Там им е мястото, там е политическото лицемерие, вие отговорихте на всички въпроси, г-н Иванов", реагира и Халил Летифов от ДПС.

От ИБГНИ заявиха, че ще участват в анкетата в името на върховенството на закона. „Правосъдието не може да бъде в ничий интерес, дори и на Христо Иванов ... Намерете проблема, изяжте ги с парцалите. Дайте ги на Гешев, ако той още е главен прокурор“, обърна се към вносителите депутатът от коалицията Николай Хаджигенов.

Бивш седесар за Костов, Сорос, Луканов и другите

"Никога нямаше да ви мине кабинетът. Знаете ли защо? Това беше първият проектокабинет, в който от 1997 г. кохортата на кръга "Капитал" и Прокопиев няма нито един министър. Тази тема ще я развиваме от тук нататък, защото е важна за България", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, като бе готов да изброи поименно всички министри, които са били пряко предложени от Иво Прокопиев в правителствата до сега.

Той се върна към „корените на задкулисието“. Според някогашния депутат от ОДС те трябва да се търсят в 1997 г., когато синята коалиция дойде на власт. "Че даже малко преди това - когато структурите на г-н Сорос бяха направени от г-н Луканов", добави Цонев, което се посрещна с викове "Ей!" в залата. И живописно обрисува упадъка на сините, при който "една част от СДС беше сатанизирана от друга част - от зародиша на дълбоката държава, от Иво Прокопиев, от кръга "Агнешки главички" и зараждащата се тогава NGO дълбока държава със структурите на Сорос".

  Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии