Актуално

На фокус

БСП с анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот!

БСП с анти-ГЕРБ фронт: Каним на разговори всички, които искат честен вот!

19.01.2021

Корнелия Нинова

397


Лидерът на БСП Корнелия Нинива излезе с официална позиция във фейсбук по повод предстоящите избори.

Ето какво написа тя в страницата си в социалните мрежи:

Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана
Ние, като най-голямата опозиционна партия, каним всички, които искат смяна на модела на управление на разговори - за да се организираме за провеждане на честен вот, да успокоим българските граждани, че гласът им няма да бъде откраднат, че има смисъл да гласуват и че ще имат гаранти за това. Това заявих на пресконференция в централата на партията.
Представих Декларация за свободни и честни избори, приета от Изпълнителното бюро на БСП,  около която левицата ще търси обединение. 
Не можем да останем обаче само с тези думи и декларации и затова пристъпваме към конкретни действия за честни избори.
БСП пристъпват към конкретни действия за провеждането на честни избори като този четвъртък и в петък  последователно ще се проведат разговори с по десет извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия при провеждането на изборите.
Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. 
Предлагаме да обединим усилията си  за паралелно преброяване, което ние като партия ще направим. 
Важно е сега да се обединим - всеки с възможностите, които има. 
Ние, като парламентарна и най-голяма опозиционна партия, и останалите партии и организации - със свои представители като застъпници и наблюдатели. 
Целта е да успокоим хората - да им дадем увереност, че гласът им е важен и че можем заедно с това обединение да гарантираме прозрачността на изборите.
Ето текста на Декларацията: 
ДЕКЛАРАЦИЯ
за свободни и честни избори
В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ.
Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:
•        Република България е правова държава;
•        Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;
•        Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;
•        Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;
•        Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;
•        Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.
Ето защо ние се обединяваме
-  да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;
-  да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;
-  да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;
-  да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;
-  да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.
-  да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.
-  Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите.

Свързани статии