Актуално

На фокус

БСП подкрепи Радев и Йотова за втори мандат

БСП подкрепи Радев и Йотова за втори мандат

17.04.2021

Втори Фронт

409


Националният съвет на БСП изрази подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Членовете приеха и работна група, която да води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Дебатът по точката продължи около 2 часа. През февруари, ощe прeди избoритe, президентът Румен Радев oбяви, чe oтнoвo щe учacтвa нa прeзидeнтcкитe избoри тaзи гoдинa в тандем с Илияна Йотова. Тoгaвa oбaчe БCП oбяви, чe щe cлeдвa уcтaвa и щe oбcъждa тoзи въпрoc след парламентарните избори.

БСП подкрепя президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Това реши Националният съвет на партията със 122 гласа "за", 0 "против" и 8 "въздържали се".

В приетото решение се разписва, че това е позиция на Националния съвет и трябва да се спази уставната процедура по издигане и утвърждаването на кандидатите за лрезидент и вицепрезидент. Според чл. 41, т. 6 от устава това се прави чрез демократични процедури, които включват: оценка за дейността на номинираните и избори, които се извършват при две възможности: преки вътрешнопартийни избори или чрез вот от общинските/районните и градските конференции в избирателните райони. Повечето от червените структури вече излязоха с декларации в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова.

Националният съвет на БСП състави и работна група за разговори по формулата на издигане, инициативен комитет и за политиките, които ще отстоява президентската двойка. Начело е лично лидерката Корнелия Нинова. В групата влизат още зам.-шефовете на БСП Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и Кристиан Вигенин и Христо Проданов като представители на парламентарната група.

Темата обаче предизвикала бурна дискусия сред членовете на червения пренум, като се чули най-вече критики по адрес на ръководството, че решението не е било взето преди парламентарните избори. Това бе отчетено и като една от основните грешки, довели до третото място на БСП на отминалите избори, по време на срещата на ръководството с представители на местните структури миналия уикенд.

Това, че не заявихме подкрепа за Радев и Йотова създаде много манипулации на тема подкрепя ли ръководството на БСП президента и има ли някакви конфликти между него и Нинова, коментирал Петър Мутафчиев пред пленума. Той предупредил "Позитано", че не трябва да се чака структурите да правят номинации за президентската кампания, а направо трябва да се пристъпи към категорично решение на ръководството, защото "президентската двойка е наша" и напомнил, че това е единствената победа на БСП в последните години.

Весела Лечева пък определила като "неадекватно" отлагането на подкрепата за Радев за след парламентарните избори, защото така партията била лишена от възможност да използва единственият политически дивидент, който имала за последните 4 г. - победата на президентските избори. Политическото време на една партия се измерва с тежестта и адекватността на политическите решения, които се вземат, критикувала тя и попитала ръководството защо е пренебрегнало мнението на партийните организации, които излязоха с декларации в подкрепа на Радев и Йотова.

Деница Златева пък критикувала, че със свои изказвания по темата за Радев лидерката и членове на Изпълнителното бюро са разколебали редовите социалисти. Тя напомнила, че над 100 декларации в подкрепа на Радев са били приети още на конференциите, на които са се правели номинации за депутати.

 

Източници: "Фокус", "24 часа", glasove.com

Свързани статии