Актуално

На фокус

БСП може да победи и да управлява, Националният съвет на БСП стои зад президента и всички червени кметове

БСП може да победи и да управлява, Националният съвет на БСП стои зад президента и всички червени кметове

11.01.2021

hroniki.bg

718


Интервю с Боян Балев, член на Националния съвет на БСП

Какво се случва в БСП? Изключвания, конфликти, протести – партията изглежда много разделена преди изборите – така ли е?

Очевидно има разделение, но аз смятам, че противоречията са преодолими. Все още не е късно да стегнем редиците преди изборите . Имаме шанс и за победа, колкото и в момента на много хора това да звучи невероятно.

Как смятате, че могат да се преодолеят тези конфликти? Имате вече двама изключени, а кметът на Перник отправи тежки думи към Корнелия Нинова. Има ли връщане назад?

Не мисля, че имаме изключени. Имаме проблем със сайта. В сайта на БСП се появяват едни текстове, които не отговарят на истината. Там пише и за някакво произнасяне на ОПКК, която изобщо не е заседавала по казуса „Гергов”. Това е очевидно невярно. Подписките за двамата изключени никой не ги е виждал. Реално нямаме решение на Националния съвет по тези казуси. За мен Иванов и Гергов продължават да бъдат партийни членове. Що се отнася до решение на противоречията, вече имаме прецедента с Варна – Нинова оттегли доверието си от Гуцанов, но после размисли и даже Гуцанов вече е в Изпълнителното бюро. Така че нищо фатално и с Пловдив не се е случило.
Що се отнася до изказването на Станислав Владимиров, той е силно критичен, но прям и откровен. Има полза от такъв честен другарски разговор. Има една мисъл на Ленин, че е критично важно винаги да се казва истината, колкото и да е болезнена.
Тук е мястото да кажа, че категорично подкрепям политиката на Владимиров като кмет, включително и решенията за местните данъци и такси. Националният съвет на БСП стои твърдо зад червените кметове. По медийни публикации разбрах, че подобни решения са взели и кметовете на Разград, Гоце Делчев и Дряново. Мисля, че тези решения дори и да не са най-популярни са разумни и правилни. БСП и Националният съвет ги подкрепят. Убеден съм, че това е мнението на огромното мнозинство от членовете на Националния съвет.
Същото важи и за президента Румен Радев, който завършва изключително успешен мандат. БСП стои твърдо зад него, убеден съм, че той ще спечели с наша подкрепа.

Значи вие сте съгласен с критиките на Станислав Владимиров към Нинова?

Станислав Владимиров е един от най-успешните кметове в България и не само заради справянето с водната криза. Той има и сериозен партиен опит. С право се тревожи за поведението на ръководството. Нинова и екипа и след конгреса имаха уникален шанс. За първи път през последните 30 година вътрешнопартийните опозиционни групи дадоха на заден и спряха публичните критики към ръководството. Вместо да се концентрира върху спечелване на изборите, ръководството пак за първи път в партийната история само откри другарски огън срещу собствените редици, което е очевидно вредно.

Значи не сте съгласен с изключването на Иванов и Гергов?

Пак казвам, че за мен такова изключване няма. Но самото публично говорене е много вредно. Изпълнителното бюро излезе с остра позиция и предложение за изключване на Гергов и на другия ден в национален ефир Михаил Миков припомни, че Нинова е била шеф на борда на панаира, когато Гергов го приватизира. Излязоха по медиите и други информации за Нинова и Гуцанов. Никой от тясното ръководство не излиза да ги опровергае. В публичното пространство остана впечатлението, че Нинова и хората около нея мълчат виновно по темата за предишните отношения между нея и Георги Гергов. Това със сигурност не носи позитиви на БСП. Дори публичният образ на Георги Гергов да е много негативен, идеята, че точно Нинова може да трупа дивиденти като се разграничава от него е абсурдна.

А от какво БСП може да трупа дивиденти? Остават 2 месеца до изборите, а вие отново сте зад ГЕРБ. Как виждате възможност да ги изпреварите?

Факт е, че изоставаме, но проблемът не е в различните мнения в партията . Такива е имало през всичките 30 години след 1989 и партията е печелила и губила избори, независимо от тях.
Ние сме в ситуация идентична с тази през 2017 година. Проблемът е имиджов. Не можем да изпреварим ГЕРБ, защото тогава и сега тази група колебаещи се избиратели, чиято подкрепа ни е критично важна, не вижда в Корнелия Нинова точния човек за поста министър-председател. Не че някоя друга партия има идеален кандидат или БСП е имала преди такъв идеален кандидат, но просто Нинова не стои толкова добре, както Станишев през 2005 година примерно. Тогава БСП получи милион и 100 хиляди гласа, които са ни нужни и сега, а през 2017 с Нинова взехме 950. Самият Станишев през 2013 година прецени, че личността му е проблем. Даде на заден и лансира като кандидат за премиер Пламен Орешарски, което даде резултат.

Вие смятате, че БСП трябва да излъчи друг кандидат за премиер, а не Нинова?

Не е задължително. Това е единия възможен вариант, но е възможно и самата Нинова да поработи върху себе си, върху своя имидж. Да потърси промяна. Ще дам пример с една Мая Манолова, която има доста по-положителен рейтинг и се възприема доста по-добре. Тя сама без партия излиза с почти 5 % в последната социология. Има значение и това, че Манолова като омбудсман се утвърди извън парламента като енергичен и деен човек, докато Нинова стои в образа на парламентарист, но са важни и други неща.
При Манолова има едно позитивно излъчване, което при Нинова не се получава. Проблемът според мен наистина е психологически. Станислав Владимиров като опитен политик е забелязал това. Нинова трябва да излъчва позитивизъм, а не го прави. Тя няма да преодолее проблема с начина, по който подхожда – да уволнява по-младите и по-елегантни жени в апарата.

Сериозно ли предлагате Нинова да поработи с психолог?

Не, няма да е достатъчно. Нужна е по-сериозна промяна на образа й. Примерно по празниците вместо да меси питки тя трябваше да поработи върху физическата си форма. Необходимо е да се промени визията и, както и снимките, които се появяват по медиите и социалните мрежи.
С тази визия тя се харесва на твърдия електорат, ние трябва да търсим периферия. Нинова трябва да излезе от образа на тьотка, която пърже мекички на внуците. Това е прекрасен образ, който всички ни изпълва с умиление, но образът на кандидата за министър председател е друг в очите на избирателите, които искаме да привлечем.
В момента Манолова повече се доближава до този образ – елеганта, делова, енергична. В никакъв случай не трябва да се състезаваме или още по-малко да воюваме с нейния проект. Гласовете против ГЕРБ трябва да се максимизират. Диалогът с новите партии е задължителен. Но нищо не пречи да вземем поуки от нейното поведение, за да вдигнем резултата на БСП.
Разбира се, възможно е и другото решение – да излезем с друг кандидат за министър-председател. Това е по-лесния път и с гарантиран по-бърз резултат, но не е единствен.

Свързани статии