Актуално

На фокус

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично

БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията. Не е демократично

04.03.2021

Втори Фронт

1329


Във всички продукции на BTV БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо присъствието на управляващите. Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно.

От писмото, подписано от председателя на Предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски, става ясно, че прави особено силно впечатление как през последните месеци в ефира на телевизията  – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо присъствието на управляващите. „Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно“, подчертава Свиленски. „Примерите са десетки“, посочва председателят на Предизборния щаб на „БСП за България“ и конкретизира няколко от последните седмици:

„В  предаването „Лице в лице” на 5 февруари т.г. при гостуването на проф. Георги Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които биват заменени час преди началото на предаването с други, а именно - разследване на ОЛАФ. Нещо повече: проф.Михайлов в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

В предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова на 28.02.2021 г. представи тенеденциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV на 26.02.2021 г. беше представено изследване на "Маркет линкс“, а по-късно и във всички новини на медията, на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас“.

С остро възмущение в писмото се констатира: „Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ. Сутрешният блок на телевизията през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите. И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа“.

От БСП считат подобно поведение не само за уронващо авторитета на БСП, но и за съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти. „Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация“, се напомня в писмото.

От БСП припомнят на Мартин Швехлак , че преекспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности в ефир добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

„Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията“, обръщат се към Мартин Швехлак, на която той е собственик.

„Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика на bTV спрямо БСП и председателя й“, категорично искат от БСП.

В същото време в писмото се изразява и надежда от страна социалистите: „Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация“.

Ето пълния текст на писмото:

До Мартин Швехлак

Главен изпълнителен директор

на bTV Media Group

София

Уважаеми господин Швехлак,

Прави особено силно впечатление, че през последните месеци в ефира на телевизията Ви – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо управляващите. Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно.

Примерите са десетки. Ето и няколко от последните седмици:

В  предаването „Лице в лице”  (05.02.2021) при гостуването на проф. Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които се заменят час преди това с други (разследване на ОЛАФ) и в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

Предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова (28.02.2021) представи тенеднциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV беше представено изследване на "Маркет линкс“ (26.02.2021), а по-късно и във всички новини на медията на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас.

Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията Ви през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите. И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията  и манипулативни внушения по отношение на нейната работа.

Преескспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности, надяваме се, знаете добре,  е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

Такова поведение считаме не само за уронващо авторитета на БСП, но и като съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти. Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация.

# Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията, на която сте собственик.

# Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната Ви комуникационна политика спрямо БСП и председателя й.

Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация.

Не приемаме БСП да е умишлено неглижирана, както не приемаме всеки повод за внушения, целящи нейното незачитане и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

С уважение,

Георги Свиленски

Председател на Национален предизборен щаб

БСП за България

  Източник: Glasove

Свързани статии