Актуално

На фокус

БСП иска одит на държавната фирма"Монтажи". Българите трябва да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта на язовири

БСП иска одит на  държавната фирма

11.12.2020

Втори Фронт

180


БСП внася искане за одит на „Монтажи“ ЕАД за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020г. Народният представител от БСП проф. Румен Гечев представи мотивите на левицата за искането на ревизията на нарочен брифинг в парламента.

Проф. Гечев припомни, че преди две години Министерският съвет е отпуснал 500 млн. лева за спешен ремонт на 416 язовира.  Тези средства са били предназначени за „Държавната консолидационна компания“ ЕАД, която е възложила ремонтните дейности и предоставила финансите на „Монтажи” ЕАД.

Депутатът-социалист заяви пред журналистите, че остава обаче неясна формата на възлагане на „Монтажи” ЕАД, която е била използвана от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.

„Тук матрьошките започват да се отварят. Това поставя редица важни въпроси. Направена ли е категорична предварителна преценка и спазени ли са изискванията при избора на „Монтажи“ ЕАД за изпълнител на ремонтите? Има ли дружеството необходимия капацитет – технически и човешки ресурси за извършване на посочената дейност?“, част от въпросите, касаещи неяснотите по тази обществена поръчка постави публично професорът.

Народният представител от „БСП за България“ укори изпълнителната власт на държавата като посочи, че всички българи знаят за практиката на правителството на Борисов – стотици милиони левове да изтичат незнайно къде, без да се знае какъв човешки ресурс и машини имат фирмите, на които се възлагат обществените поръчки.

Проф. Гечев от името на левицата постави и другите въпроси по темата:

Ползвани ли са подизпълнители и какви са критериите, за да се изберат подизпълнителите?

Как е гарантирано качеството на изпълнение?

Има ли договори, при които са сключени анекси и какви са измененията и допълненията на тези договори?

„Най-тревожното е, че по информация на експерти огромна част от тези 500 милиона не са усвоени, тъй като на места дори не са започнали ремонтни дейности, а парите са платени. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден,  но искаме да видим защо не се пълнят язовирите. Парите не отиват там, където трябва да отидат“, заключи проф. Румен Гечев.

Свързани статии