Актуално

На фокус

Брюксел очаква през юни да има зелена светлина за начало на преговорите с РС Македония и Албания

Брюксел очаква през юни да има зелена светлина за начало на преговорите с РС Македония и Албания

13.05.2022

Втори Фронт

473


Брюксел очаква на срещата на върха през юни да бъде взето решение за насрочването на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще поставят началото на преговорите за членство в ЕС с двете страни, са заявили високопоставени представители на ЕС, съобщава novini bg.

В понеделник външните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел. В срещата ще участват и шестимата външни министри на страните от Западните Балкани. Очаква се в рамките на съвета да има разговори между първите дипломати на България и Северна Македония.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъждат и шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва и поетапна забрана на вноса на руски петрол до края на годината, с изключения за някои държави. Държавите от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по петролното ембарго. България също поиска по-дълъг срок преди въвеждането на забраната на руски петрол и петролни продукти.

В момента ЕК преговаря най-вече с Унгария, която има най-много претенции към пакета. ЕС ще стигне до споразумение по отношение на санкции и ще остане единен, смятат високопоставени представители на ЕС. В срещата на външните министри от ЕС в понеделник ще участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Източник: glasove.com

Свързани статии