Актуално

На фокус

Броят на новите случаи на коронавирус остава висок - 4004

Броят на новите случаи на коронавирус остава висок - 4004

07.04.2021

Втори Фронт

606


Тенденцията за спад на новите случаи на коронавирус в отделни области се потвърждава от последните данни на здравно министерство, но е много плаха. В София, която продъжлава да води по абсолютен брой регистрирани случаи, новозаболелите падат под 1000 и за последното денонощие са 914 при 1029 случаи, отчетени във вторник. Крехко намаление отчитат и други области - 334 вместо 384 са новите болни в Пловдив, малък спад има и в Стара Загора. Възможно е обаче тази динамика да се дължи на въвеждането във вторник със закъснение на повече данни от уикенда. Докато едни области задържат и отчитат намаление, в други болните се увеличават. Общият брой на новорегистрираните случаи е висок - 4004, като положителни са близо 23% от извършените 17 576 теста. 

Леко намаление има и в броя на хоспитализираните - 10355 души при 10 402 души в болница ден по-рано. Като излекувани са отчетени 2759 души. Починалите са 132. Както "Сега" писа, в картата на разпространението на вируса по области, която се прави всяка седмица от Националния център по заразни и паразитни болести, вчера също бе отчетено подобрение в редица райони на страната. Намаление на заболеваемостта на 14-дневна база бе отчетена в 15 области - Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Хасково, Софийска област, Плевен, Габрово, Ямбол, Бургас, Силистра, Шумен. В останалите обаче продължава да има увеличение. Данните са към 4 април, а сравнението е с 28 март. 

"Натискът в болниците остава висок. Надяваме се, че сме отминали пика, има забавяне, но още няма спад. Делът на положителните тестове остава висок - между 20-25%, но това е далече от нивата от по-спокойните януари и февруари, когато имахме под 10%.", коментира пред БНТ зам.шефът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Той допълни, че в момента в болниците се лекуват хората от вълната отпреди две седмици и ефектът от локдауна още не се усеща. "С огромно нетърпение чакаме да видим ефекта от това 10 дневно затваряне, между 10 и 15 дни е обикновено ефектът от мерките", коментира Габровски. 

По последни данни ваксинираните с поне една доза ваксина у нас са 519 635 души. За последното денонощие са ваксинирани 9586 души, от които 6087 с ваксината на "Пфайзер/БиоНТех", 2196 - с тази на "Модерна" и 1303 - с ваксината на "АстраЗенека". Броят на хората с две поставени дози е нисък - 104 845. 

ВАКСИНАЦИИ

Личните лекари започват от днес ваксинации за пръв път с иРНК ваксини - тези на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна". Джипитата получиха за пръв път вчера от този вид ваксини, като досега в кабинетите им бе налична само ваксината на "АстраЗенека". Количествата, които общопрактикуващите лекари получиха от иРНК ваксините обаче не са големи - по 2 флакона от двата производителя, достатъчни за общо 32 дози - 12 на "АстраЗенека" и 20 на "Модерна". Желаещите за тези ваксини са по 200-300 души при много от личните лекари, разказаха от 13 ДКЦ в София пред bTV. По места ваксинациите няма да текат в самите кабинети на джипитата, а в обособено едно помещение, за да няма хаос и проблеми при съхранението. 

От днес заработи и специализираният кабинет за ваксинация само на възрастни над 65 г. в болница "Св. Иван Рилски" в столицата. Кабинетът обаче още няма доставени иРНК ваксини и разполага само с ваксини на "АстраЗенека". "Всеки момент очакваме да получим и иРНК ваксини", коментира доц. Стефан Миланов от болницата. За записване на възрастните хора днес ще заработи отделен телефон, заявки ще могат да се правят и на общия телефон. Болницата няма да връща незаписани предварително, ако има достатъчно ваксини. На ден кабинетът ще може да ваксинира около 100 души. Работното време е от 10 до 16 часа, но кабинетът ще работи и след този час при наличие на ваксини. "След антирекламата на "АстраЗенека" хората искат да бъдат ваксинирани с иРНК ваксина", коментира Миланов. 

Приоритетната ваксинация на възрастните у нас започна с голямо закъснение. Сега България ще се опитва да наваксва, като ще използва договорените допълнително от ЕК ваксини на солидарността - 1,2 млн. дози допълнително от ваксината на "Пфайзер/БиоНТех", приоритетно за хората над 75 години. 

  Източник: Сега

Свързани статии