Актуално

На фокус

Британското разузнаване също вече смята, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория

Британското разузнаване също вече смята, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория

30.05.2021

Втори Фронт

959


Британското разузнаване вече смята за правдоподобна версията, че изтичане на коронавируса от Института по вирусология в Ухан, Китай, е станало причина за пандемията на COVID-19. Това съобщи в неделя "Сънди Таймс", позовавайки се на източници от разузнавателните служби на кралството. Същевременно източник в американското разузнаване е изразил загриженост, че ако причината за заразата не бъде открита, тогава "това може да се случи отново", съобщава ТАСС.

Изданието отбелязва, че в началото западните разузнавателни служби, включително британските, са смятали за малко вероятна версията за лабораторния произход на коронавируса. Сега обаче, заявяват неназовани източници пред вестника, е направена преоценка на позицията и версията се смята за правдоподобна.

В същото време в. "Сънди Таймс" цитира мнението на източник от американското разузнаване. Той е изразил загриженост, че ако причината за инфекцията, която засегна целия свят, не бъде открита, тогава „това може да се случи отново“.

Изданието обръща внимание на факта, че мненията на учените, които заявиха лабораторния произход на вируса, не са публикувани в научни списания. Както британският вестник "Дейли Мейл" съобщи вчера, норвежкият вирусолог Биргер Сьоренсен и професорът от лондонския университет "Сейнт Джордж" Ангъс Далглиш ще публикуват актуализирана версия на своята работа, в която повече от година твърдят, че вирусът има изкуствен произход. 
Според Далглиш почти всички големи научни публикации, включително британското списание Nature, са отказали да публикуват работата им. В крайна сметка тя беше публикувана в новото тримесечно списание на Университета в Кеймбридж, QRB Discovery, като основната тема на публикацията трябваше да бъде променена.

През март международната мисия от експерти, които посетиха Китай, за да изяснят произхода на новия коронавирус, публикува доклад, в който се посочва, че лабораторният произход на вируса е най-малко вероятен от разгледаните хипотези. Най-вероятният сценарий беше, че инфекцията се е предала от животно на друго животно, а след това и на човека.

Веднага след публикуването на доклада САЩ, както и Австралия, Обединеното кралство, Дания, Израел, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Словения, Чехия, Естония, Южна Корея и Япония, изразиха загриженост относно проведеното проучване в Китай от СЗО. В изявлението на 14 държави няма пряка критика на заключенията, но беше отбелязано, че работата на експертите е извършена със значително закъснение, без достъп до пълна информация и мостри. В същото време Пекин многократно категорично отхвърля твърденията за изкуствен произход на коронавируса.

Източник: Glasove.com

Свързани статии