Актуално

На фокус

Божков съди България в Страсбург за стотици милиони заради лотарията

Божков съди България в Страсбург за стотици милиони заради лотарията

21.05.2021

Втори фронт

4648


Бизнесменът Васил Божков съди България в Страсбург заради Националната лотария. Това става ясно от публикувана на сайта на Софийския градски съд справка по делото за несъстоятелността на компанията „Ню Геймс“ (№699 от 2020 г.), пише mediapool.bg.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена, става ясно от справката. Най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина на прекратяване на дейността му през миналата година и последващите процесуални действия на държавните органи, някои от които са много спорни.

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов, в резултат на което законите и наредбите са работили в полза на компанията му.

Освен за данъците и таксите Божков и държавата спорят в съда и за принудителното прекратяване на дейността на дружествата му чрез въвеждането на държавен монопол върху лотариите.

На този етап прокуратурата е предявила срещу бизнесмена и обвинения за 19 предполагаеми престъпления, но и до днес няма внесен обвинителен акт в съда.

Лотарията може да претендира за огромни компенсации

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата „Ню Геймс“ и „Национална лотария“ АД поискаха да бъдат обявени във фалит. До момента само „Ню Геймс“ е обявено в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година.

В мотивите към решението на съда по търговското дело бяха коментирани тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

„Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника „Ню Геймс“ АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава“, пише в решението.

В него бе посочено, че преди промените в Закона за хазарта дейността на „Ню геймс“ е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева, което означава, че лотарията може да поиска огромни компенсации от държавата.

Според магистратите законовите промени са нанесли „огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност“. Според съда непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии