Актуално

На фокус

Бойкот! Шефовете на ДАНС и на Разузнаването не се явили при премиера, той работи със замовете им

Бойкот! Шефовете на ДАНС и на Разузнаването не се явили при премиера, той работи със замовете им

19.05.2021

Втори фронт

893


Шефът на ДАНС Димитър Георгиев
Поканата ще се повтори, след което ще се вземат законови мерки за уволнението им, посочи Бойко Рашков

"Държавата няма как да работи с тези хора", повтори Рашков Причината - "ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС".(допълнена)

Шефовете на ДАНС Димитър Георгиев и на Разузнаването Атанас Атанасов явно бойкотират новия министър-председател на България. Те бяха поканени днес при премиера Стефан Янев, но не се явили на срещата. Изпратили своите заместници.

„Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници", съобщи новината вътрешният министър Бойко Рашков, който настоява за оставките на двамата началници.

Двете агенции са извън системата на МВР и по закон са на пряко подчинение на министър-председателя. Повод за срещата стана сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Шефовете на спецслужбите са били поканени на среща още миналата седмица, на която те не са се отзовали. Премиерът работи вече една седмица със заместниците, обяви и говорителят на правителството Антон Кутев.

Оказа се, че в началото на май те са излезли в дълъг неплатен отпуск до септември."Излязоха в отпуск по време на жътва - когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на гражданите, че няма да има измами. Могат да бъдат върнати на работа и да бъдат освободени. Смятам, че това трябва да стане. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност", посочи Бойко Рашков и подчерта, че не би могъл да работи с тях, настоявайки отпуските им да бъдат прекратени веднага.

"Поканата ще се повтори – не мога да кажа кога ще се случи срещата, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които са се отклонили от служебните си места и изчакват, надявайки се, че няма да бъдат освободени от длъжност”, категоричен е министърът.

"Държавата няма как да работи с тези хора", повтори Рашков.

Причината - "ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС".

Антон Кутев обаче няма информация да се обсъжда освобождаването им.

"Началниците на ДАНС Димитър Георгиев и на разузнаването Атанас Атанасов са спрели неплатените си отпуски и от днес са на работа", съобщи по-късно "24 часа" от източници в Министерския съвет.

Днес двамата са депозирали в кабинета на премиера Стефан Янев молби да прекратяване на неплатените отпуски. Георгиев и Атанасов бяха пуснали неплатени отпуски от 7 май до 6 септември.

Двамата началници на специални служби са искали и да разговарят със служебния премиер, но не са били приети. На този разговор трябвало Янев да вземе решение дали ще смени двамата началници на специални служби. От ДАНС потвърдиха, че от днес председателят на агенцията е на работа.

   Източник; epicenter

Свързани статии