Актуално

На фокус

Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ

Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ

05.07.2021

Втори Фронт

716


"Искам да поздравя всички служители на МВР с професионалния им празник и да им пожелая здраве, усилие и успехи в работата, те доказват, че могат да постигат резултати, защото МВР има огромен капацитет и е важно той да се използва в името на закона, на българските граждани и на държавата. Смятам, че го постигат това и те имат благодарност от моя страна за своите усилия", каза пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков за празника на МВР.

Бойко Рашков коментира и поздрава на бившия министър-председател Бойко Борисов към служителите на МВР:

"Не може Борисов да дава оценки, още повече, че той е завършил съвършено друга специалност, че сега едва ли не все едно се работи по милиционерски, и то след 30 години изминали в преход по пътя към демократичното развитие, че сега сме се върнали да работим, така както е работено до 89-а година, нищо общо няма това с действителността. Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока да изпълняват законовите си задължения", заяви още Рашков.
По думите на вътрешния министър Законът за МВР е променян твърде много пъти и затова е важно как се тълкува и прилага този закон:
"Дали се прилага в съответствие с правната норма или така, както например Борисов иска да се случват нещата. Да се насочват полицейските служители към тормоз на определени бизнесмени, на неудобни граждани, те да бъдат притискани като с "бухалки", както и Прокуратурата да се управлява и в момента от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив. Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас Прокурорът в държавата - Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев - а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация - това е Борисов", риторично поясни в "Преди всички" вътрешният министър.

"В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това са разкрили полицейските служители в Пловдив. Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне".

Служебният вътрешен министър посочи, че прокуратурата трябва да каже дали за Пловдив вече има образувано разследване.

„До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите - това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив,  разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април", поясни още вътрешният министър.

На въпрос дали тази схема ще се използва и сега за изборите на 11 юли, Рашков посочи, че се работи от полицейските служители упорито и в тази посока.

"МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омалаважаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов", каза още Рашков.

На въпрос дали МВР работи заедно с прокуратурата, Рашков заяви категорично, че това е така.

"Има образувани вече дела. В Бургас има 9 досъдебни производства и това са предизборни престъпления и три от тях са бързи производства. Става дума за купуване на гласове на предстоящите избори на 11 юли".

Вътрешният министър не посочи дали вече има обвинение срещу човека от цеха в Столипиново, това не зависи от МВР, най-вероятно няма обвинение - там в Пловдив "законността е по-различна", поясни вътрешният министър.

Министерството на вътрешните работи предприема безпрецедентни действия срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори.  Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района.

"Надявам се, че прокуратурата е вече уведомена, трябва да започне много сериозно разследване от Хасковската прокуратура, защото не са чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори. Тогава е намерена и една визитна картичка на бивш депутат от 45-ия парламент и сега кандидат-депутат от ГЕРБ за региона - това е визитката на Георги Станков - известен като Семката. Става дума за действия на полицаите в граничните райони - т.нар. "златен гьол". Това е търговия с гласовете на български избиратели", уточни още Бойко Рашков пред БНР.

"С формирането на новото Народно събрание ще бъде ясно имало ли е подслушване на политици, както и формирането на комисии, като Комисията за службите за сигурност и обществен ред, която да получи цялата събрана от нас информация, защото са правени опити да се унищожат доказателства, но следи са останали", каза още Рашков.

Рашков не отговори дали се вижда като вътрешен министър в следващ кабинет, ако получи такава покана, щял да помисли, поясни той.

По думите му радикалните промени в прокуратурата у нас се налагат, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък:

"Тя е част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма. Налагат се реформи", заяви още Рашков.

Интервюто на Силвия Великова със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков можете да чуете в звуковия файл.

Свързани статии