Актуално

На фокус

Бойко Рашков: Митрополит Киприан ми се извини, почувствал се е засегнат

Бойко Рашков: Митрополит Киприан ми се извини, почувствал се е засегнат

06.07.2021

Втори фронт

1102


Митрополит Киприан ми се извини лично. Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата. Предишното управление е използвало страната за лични и партийни интереси. МВР няма да бъде повече партийна бухалка. Стягаме оградата. Това каза пред ФрогНюз вицепремиерът и вътрешен министър на МВР Бойко Рашков.

"Моето изказване вчера беше неразбрано от някои, включително от един от владиците, който днес се обади и ми се извини. Защото не е разбрал, че има разлика между това, което съм казал и това, което е отразено", допълни той.

"Става дума за старозагорския митрополит Киприан. Нека припомня какво казах по този повод. Слушах изказване на Борисов на политически събрания. На едно от тях, струва ми се в Рибарица, тетевенско, той засегна въпроса за църквата и владиците. Той каза, че на МС са гласували, пък и той е настоявал, да се отпуснат бюджетни средства за нуждата на храмовете - църкви и джамии. И сега очаква от владиците ответна реакция – да му се съдейства в политическия процес, който тече. Тълкувам това негово изказване по следния начин –Борисов е сключил сделка с някои духовници в България, като им е осигурявал бюджетни средства. По същество няма лошо, но впечатлява търговския елемент в това благоденствие, което е направила държавата ни", обясни Рашков.

"Разсъждавайки чисто политически излиза, че Борисов е дал пари, а сега се очаква владиците да го подкрепят. И аз затова казах, че Борисов е сключил сделка. Ако човек е истински вярващ, той сделка в този смисъл няма как да направи. Това беше моето изказване. Но то вероятно е било „осакатено“ някъде, където не са го разбрали. Митрополити като Киприан са се почувствали засегнати. Но днес той ми се извини, за това, че е направил изказване, без да вникне в казаното от мен. Към мен се отправят всякакви хули, очевидно е, че на Борисов не му издържат нервите. Но аз на такива елементарни хора не обръщам внимание", допълни вицепремиерът.

   Източник: eurocom

Свързани статии