Актуално

На фокус

Бойко Рашков: Как може един български премиер да спи с 2-3 млн. в спалнята?

Бойко Рашков: Как може един български премиер да спи с 2-3 млн. в спалнята?

30.05.2021

Втори Фронт

14456


Правителствената резиденция е построена от данъците на българските граждани и не е там, за да се водят плеймейтки. Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването „Неделя 150“ по БНР. „В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“, попита риторично Бойко Рашков. 

„Защо новият шеф на ДАНС е могъл да работи 20-30 години в областта на националната сигурност, а сега да не може? Който иска може да издига кандидатури, но подписът за Димитър Георгиев е на Борисов. Той, възползвайки се от тези структури като бухалки, поднесе главата на този човек да бъде освободен. Тези служби трябва да служат на интересите на обществото, а не да се прекланят пред силния на деня. Ще трябва цял мандат на едно редовно правителство, за да изясни проблемите, които Борисов е причинил“, коментира Рашков.

Той попита как може един български премиер да спи с около 2-3 млн. в спалнята? „Българските граждани от своите данъци са построили правителствена резиденция. Тя не е там, за да се водят плеймейтки“, категоричен бе служебният министър.

Във връзка с изборите на 11 юли Рашков изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставката за едни честни избори. „Да не се даде възможност на лица, които са продали вота си, да направят така, че да изкривят политическата картина у нас“, добави той.

За подслушванията на политици, Рашков заяви, че в момента от ГЕРБ са изнервени и не са те хората, които ще казват кога да се изнася информация по темата. „Възложил съм вътрешно-ведомствена проверка. Надявам се следващия месец колегите да приключат. Не мога да се ангажирам със срок. Работата е доста и една прецизна проверка изисква време“, подчерта силовият министър.

Според него е труден въпросът българските политици да не ползват МВР за политически цели. „Това ведомство е огромно, събира се голям обем информация. В този смисъл мога да кажа, че е добре политиците да не се намесват в работата на това ведомство, както и на ДАНС. Служителите на Министерството по закон за деполитизирани и не могат да се изпълняват политически поръчки. Друго е живият живот“, каза Рашков и подчерта, че тези служби са се превърнали във фабрика за компромати. Министърът увери, че ще положи усилия да се ограничи тази практика, доколкото това зависи от МВР. „Струва ми се, че това е дейност на българската прокуратура, собственост на бившия премиер Бойко Борисов“, каза още Бойко Рашков.

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС. 

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“.

Прокуратурата е превърната в политическо оръжие, обмислям дали има смисъл да се подават подобни сигнали. Това заяви Рашков по повод казаното от него в петък вечерта, че ще внесе сигнал в прокуратуратурата срещу Борисов по думите на анонимен свидетел, че е бил заплашван от предишния премиер.

И се обърна към медиите - да изземат функциите на обвинител на властта и те да разследват сигналите.

Необходимо ми е още малко време, да обмисля как да реагирам. Човекът, който ми даде тази информация, защо дойде при мен, а не отиде в прокуратурата, попита Рашков.

В предаването „Неделя 150“ той допълни:

„Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“.

Служебният вицепремиер има основание да смята, че на тези избора ситуацията ще е различна и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори.

Интервюто с Бойко Рашков можете да чуете в звуковия файл. 

Източници: БНР, Гласове

Свързани статии