Актуално

На фокус

Борисов "задължително" отваря ресторантите на 1 март. Пикът на новата вълна ще е в края му

Борисов

14.02.2021

Mediapool.bg

2298


"На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори", обяви премиерът Бойко Борисов в неделя, обръщайки се към здравния министър, с когото посетиха Исперих. "Дотогава трябва да е минала вълната...И на нас ни липсват ресторантите, и на хората, но трябва да изчакаме 2 седмици", добави премиерът.

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред БНР, че никой не може да направи точна прогноза кога ще се случи отварянето на заведенията. Той прогнозира, че пикът на новата вълна ще е преди изборите на 4 април.

За ресторантите той коментира:

"Това беше един от най-засегнатите сектори и аз виждам колко негативна енергия натрупваме и какво нетърпение да започнат нормално работа. Но, ако цифрите вървят нагоре, според мен това няма как да се случи. А кога точно ще стане, наистина ми е трудно да кажа. Дай боже да преминем този пик и да започне намаление на случаите. Има такива признаци".

Ресторантьорите, които по-рано организираха протест срещу правителството, останаха изключително недоволни, когато преди две седмици властите разрешиха на моловете и фитнесите да отворят от 1 февруари, а оставиха ресторантите да чакат за 1 март.

Борисов: До 1 март трябва да е минала вълната

"От утре пускаме в малките населени места учениците от всички паралелки. На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици. И днес нивата са ни много добри - 26-и сме в Европа, но това се дължи на вас", обърна се премиерът към лекарите в болницата в Исперих.

"На всеки европейски съвет настоявам да се въведе единен медицински протокол, Една държава затваря граници, едни искат PCR, други не искат. Хората могат да направят съпоставка колко либерални са нашите мерки. Изключвам ресторантите и нощните заведения, всеки има бизнес и иска да си го развива. Колкото по-бързо ги отворим, толкова по-добре", каза още Борисов.

Доц. Кунчев не се ангажира с дата за отваряне на заведенията

"Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

"Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби", посочи той и уточни:

"При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо".

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

"По повод ваксината на AstraZeneca следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа... През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании... Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо... Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират" , допълни доц. Кунчев.

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията, допълни той.

"Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си" , отбеляза той.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

"Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира".

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но "това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България".

До края на месеца болниците ще получат парите за увеличение на заплатите

По време на посещението си в Исперих Борисов обеща, че до края на месеца болниците ще получат парите за увеличение на заплатите, както и парите за медиците на първа линия.

В края на м.г. държавата за пръв път финансира с 50 милиона лева и общинските болници, които откриха Covid-отделения. Близо 500 000 лева от тях получи болницата в Исперих.

Нейният директорът - иранският лекар д-р Абдулах Заргар, получи наскоро българско гражданство. Той живее и работи в България вече 17 години, а от 2013 г. ръководи болницата в Исперих. През 2015 г. му бе отказано българско гражданство.

"Д-р Абдулах Заргар вече е български гражданин. Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. В този казус институциите отново доказаха, че  могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар" , написа премиерът във Фейсбук.


 

Свързани статии