Актуално

На фокус

Борисов смени джипката и вертолета с умен локомотив

Борисов смени джипката и вертолета с умен локомотив

28.01.2021

Втори Фронт

1066


Премиерът Бойко Борисов смени в четвъртък джипката и вертолета с локомотив. По обичайния си начин във Фейсбук той пусна кадри от инспекцията на първите три "умни машини", които вече са доставени у от германския производител Siemens.

През пролетта на 2020 г. БДЖ "Пътнически превози" подписа договор със "Сименс Трон" за доставка на 10 нови магистрални електрически локомотива за 55.5 млн. лв. без ДДС. Съгласно него първите три "умни машини" "Смартрон"  (Smartron) трябваше да бъдат доставени до края на февруари 2021 г., а останалите седем - до края на май 2021 г.

Бойко Борисов се качи на един от новите локомотиви. Машинистът му обясни, че той е последно поколение, напълно сигурен е и разликата със старите е огромна.

"Като между Москвич и Мерцедес", каза усмихвайки се премиерът.

В договора със Siemens е включена и техническа поддръжка на машините, както и осигуряването на нужните резервни части и консумативи за следващите 3 години, припомни Борисов. Предвидено е и обучение на ремонтния и експлоатационен персонал на БДЖ.

"Това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам", отбеляза Бойко Борисов.

Ековизия с хански имена

Новите локомотиви имат екологична визия, която беше избрана след обществено допитване. Те носят имена на български ханове и царе. Първите пристигнали бяха наречени на хан Аспарух, хан Тервел и хан Кардам.

Върху всяка една машина има поставен QR код. Когато той се сканира с мобилен телефон, пътниците могат да научат интересни факти от историята, свързани с владетеля.

Локомотивите са изцяло дигитализирани, като компютър управлява механичната част. Системите за сигурност са от последно поколение.

Могат да се движат със скорост от 160 км/ч. Сега пътуват по двете линии София - Варна - София и София - Бургас - София и достигат само 130 км/ч. Пътуването с тях е по-бързо и комфортно.

Още 5 локомотива за 27 млн. лв.

Очевидно впечатлен от новите локомотиви, Борисов съобщи, че ще бъде направена покупка и на още 5 нови локомотива "Смартрон"  за 27 млн. лв. Доставката на първия се очаква през юни 2021 г.

През април 2020 г. БДЖ "Пътнически превози" подписа и договор с "Жос Врутки" за преустройство и на 10 електрически локомотива за 16.5 млн. лв. без ДДС.

През последните години БДЖ "Пътнически превози" изпитва сериозен проблем с остарелите локомотиви, които често аварираха, а пътниците се извозваха с автобуси. С покупката на 15 нови машини и ремонта на още 10 очакванията са този проблем да бъде разрешен до края на годината.

Около 100 вагона ще бъдат обновени до края на годината

Успоредно с покупката на нови локомотиви върви и изпълнението на програмата за рециклиране на вагони.

Около 100 вагона ще бъдат изцяло обновени до края на годината, като 15 от тях вече са в движение, отчете Бойко Борисов. Той посочи, че ремонтът се прави в български заводи, чрез което се подпомага тяхната дейност в условията на пандемия.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, климатизирани и с достъп до интернет. Ще могат да се използват поне 30 години, обеща Борисов.

Той не съобщи кои български предприятия модернизират вагоните. През 2007 г. БДЖ подписа договор за доставка в условията на лизинг на 100 пътнически вагона втора употреба с "Арвекс" АД. По този скандален договор с швейцарската компания  прокуратурата внесе дело срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов за безстопанственост в големи размери, но няколко години по-късно той беше оправдан от съда на първа инстанция. Задълженията на БДЖ по договора бяха продадени от "Арвекс" на Първа инвестиционна банка (ПИБ), като към средата на 2020 г. този лизинг все още не е погасен. В последствие ПИБ заведе няколко търговски дела, с които претендира за близо 3.6 млн. лв. от БДЖ "Холдин" и БДЖ "Пътнически превози". Във финансовия отчет на дружеството няма информация как са приключили делата и най-вероятно спорът все още е висящ.

Шефовете в БДЖ с ръст на заплатите въпреки спадналите приходи

Премиерът се похвали още, че за 10 години правителството е изплатило близо 1 милиард лена дългове на БДЖ. "Ако не бяхме стабилизирали дружеството, тези мащабни инвестиции днес нямаше да са възможни", отбеляза Борисов.

Финансовият отчет на БДЖ "Пътнически превози" за полугодието на 2020 г. (последният публикуван – бел.ред.) обаче показва друго. Дружеството не е в много добро финансово състояние, а заради пандемията приходите му от продажбата на билети са спаднали драстично.

Компанията, която традиционно работи на загуба и получава сериозни финансови инжекции от държавата, е увеличила загубите си през 2020 г.  За първите шест месеца на миналата година загубата на дружеството е нараснала с 2.5 млн. лв. спрямо година по-рано и достига 12.5 млн. лв.

Приходите от билети са намалели 3 - 4 пъти след въвеждането на локдауна през пролетта заради коронавируса - от 25 000 лв. на 8000 лв. дневно.  Пътниците са се свили с около 60% - от 60 000 на 25 000 дневно. В същото време са се увеличили разходите заради мерките срещу коронавируса, като са похарчени близо 270 000 лв. за дезинфектанти. Така приходите от дейността на БДЖ "Пътнически превози" са намалели с близо 8.5 млн. лв. през първото полугодие на 2020 г. спрямо същия период година по-рано.

В същото време обаче възнагражденията на управителя и прокуриста на дружеството са нараснали с над 60%. Двамата са получили общо 78 000 лв. за първите шест месеца на годината при 49 000 лв. година по-рано, става ясно от финансовия отчет. Това прави средно по 6500 лв. месечно, като най-вероятно през настоящата година заплатите им отново са увеличени.

Свързани статии