Актуално

На фокус

Борисов: Следващите поколения няма да ни простят, че не сме намерили компромис

Борисов: Следващите поколения няма да ни простят, че не сме намерили компромис

10.12.2020

Втори Фронт

150


"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, проведена по-рано днес, съобщиха от Министерския съвет.

Борисов подчерта, че за да се стигне до устойчиво решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

По думите му е необходимо да се изпълнят всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., за да може да се върне взаимното доверие.

"България винаги е изповядала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място", заяви премиерът Борисов.

Той бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС. Българският министър-председател припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония, бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Свързани статии

Левицата