Актуално

На фокус

Борисов си смени мнението: Не, няма да се кандидатирам за президент! ВИДЕО

Борисов си смени мнението: Не, няма да се кандидатирам за президент! ВИДЕО

21.04.2021

Втори фронт

1310


"Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!"

Това написа във Фейсбук премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като на въпрос ще влезе ли в президентската битка, отговори: "Естествено. Като отиде служебното правителство - да."

И това накара някои медии да излязат със заглавия, че Борисов ще се кандидатира за президент.

"Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх. Задкулисните договорки вече прозират зад необяснимите монолитни гласувания в парламента. Омразата, която днес ги обединява, обаче върши работа за кратко. След това е необходимо да покажат своя капацитет. Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство. Преговорният ни екип ще действа конструктивно, защото успехът на изборите и огромното доверие, което ни беше гласувано на вота, ни задължава да бъдем максимално отговорно към държавата", написа още Борисов.

Пред журналисти той коментира варианта за правителство на малцинството, като посочи: „Няма по-лошо от непоискано добро да направиш на някого или от непоисканата помощ. След всички обиди, които изтърпях, ще пратя преговорни екипи. Винаги ще дам символично 1 депутат, но те имат 165. Ако е за символиката и куража му, ще му дам един депутат, както навремето Надежда Михайлова гласува за царя, за да не прави коалиция с ДПС“

Отколешната мечта на Христо Иванов е да смени главния прокурор, неговата битност в политиката е само тази, коментира още Борисов.

"Аз съм му сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме по негово искане шефа на Софийски градски съд, когато ВКС по негово предложение, всичко му беше добре. Когато каза, че иска да е главен прокурор, тогава станахме лоши. И те са хора на задкулисието", подчерта Борисов.

„Той не се произнесе нито веднъж за оправдателната присъда на убиеца от Борисовата градина. Не казвам нищо. Ицката е пети в Бургас, предпоследен, но въпреки всичко ще го подкрепим за „Росенец“, за да види, че при нас няма задкулисие“, допълни той.

Не завиждам на Слави, ако вземе мандата, каза още Борисов и пожела здраве на депутата Трифонов.

„Аз съм водил преговори, за да направя правителство. Знаете ли как се преговаря с Волен Сидеров? Знаете ли как се преговаря с Краси Каракачанов за интеграцията на ромите или за Северна Македония? Знаете ли как се преговаря с Валери Симеонов за шума по морето? Всичко това изисква много усилия,“ подчерта Борисов, цитиран от "Фокус".

Борисов припомни, че се е отказал от депутатското си място и допълни, че за да не дразни и да могат да се водят разговори не е пожелал да бъде и кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.

„Чувам, че някой казва, че избирателите били наказали модела „ГЕРБ“. Кой модел е ГЕРБ? Силни кметове. Отговорност за всяко нещо. Ако сме сгрешили, излизам, взимам оставка, дърпам се. Махам министри. 30-40 министри сме сменили. Сега кой ще носи отговорност?“, запита той.

На въпрос защо отношенията му със Слави Трифонов са се влошили, Борисов посочи: „Той реши да прави партия. Аз още не съм решил да правя шоу“.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че партията ще върне мандата за съставяне на правителство най-късно в петък, ако преговорите с „Демократична България“ и „Има такъв народ“ не сработят. Борисов допълни, че от ДБ трябва да кажат кои точно политики на партията на Слави ги грабват.

„Нека от „Демократична България кажат какво искат. Ние отиваме честно на преговори. Аз нямам ли принципни различия с Волен Сидеров за проруската тема? Нямам ли принципни различия с Каракачанов за ромите? Нямам ли принципни и различия с Валери Симеонов, че целия туристически бранш се отдръпна от ГЕРБ заради шума? Знаете ли как съм се борил при битката му със „Зелените“?", добави той.

Източник: epicenter

[video]

[video1]

Свързани статии