Актуално

На фокус

Борисов се хвали с повече направено в сравнение с БКП/БСП за 50 години + (видео)

Борисов се хвали с повече направено в сравнение с БКП/БСП за 50 години + (видео)

20.12.2020

news.bg

3528


Докато другите само говорят, ние работим целенасочено за изграждането на пречиствателни станции и депа, така че да има възможност за пречистване на водата и по-малко мръсен въздух, което е важно и за здравето на хората.

Това коментира, цитиран от пресцентъра на правителството, министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик, където посети новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци на стойност 19 млн. лв. Съоръжението ще обслужва 170 000 души от общо 7 общини (Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември). Благодарение на новата инсталанция количеството депонирани отпадъци ще се намали със 70 000 тона годишно.

"Тези, които много говорят, да се върнат назад и да видят какво са направили за 50 години и да сравнят с направеното от нас за няколко години", подчерта Борисов и изтъкна, че капацитетът на депото в Пазарджик е бил запълнен още през 1986 година.

Кметът на общината Тодор Попов отбеляза, че старото депо вече е рекултивирано. Ще се разшири и помпената станция, което е важно за пречистването на водите. Попов посочи, че това са тежки проекти и благодари за подкрепата на държавата.

Кметът на общината заяви още, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път, който е важен за извеждането на трафика. Започва също рехабилитирането на две изключително натоварен пътни отсечки - Батак-Пазарджик и Пазарджик-Звъничево. Тодор Попов благодари на правителството и за подкрепата по отношение на ремонта на старата и строежа на новата спортна зала.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който също беше в Пазарджик с Борисов, увери, че догодина земеделските производители в Пазарджишко ще получат 100% от необходимата им вода при 75% тази година заради сушата. Това ще стане като се рехабилитира канал "Алеко", който се захранва от реките Марица и Тополница през селата Звъничево и Юнаците. Чрез него ще се захранват с вода производителите на ориз от региона.

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов, който също беше с Борисов в Пазарджик, повтори, че Министерството на здравеопозването разработва голяма програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. 

Водели се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти.

"Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там", увери той.

Борисов отбеляза, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

[video]

Източник: news.bg

Свързани статии