Актуално

На фокус

Борисов се хвали, но 75% от малките и средни фирми не могат да плащат кредити

Борисов се хвали, но 75% от малките и средни фирми не могат да плащат кредити

06.01.2021

frognews

299


Повече от 20% от малките и средни предприятия в страната имат затруднения с възстановяването на производството след последствията на COVID кризата. С необслужвани банкови кредити са повече от 75 % и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си.
Негативните за страната ни данни са от проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, информира БНР. Подобна информация, обаче няма да чуете от устана на премиера Бойко Борисов, който не спира да се хвали с фискалната политика.

Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията преминават успешно през кризата, но тези в областта на традиционните сектори търпят тежките последствия от кризата и дори не разполагат със стратегия за ограничаване на щетите, казва председателят на сдружението Елеонора Негулова.

„Имат трудност да рестартират поради недостиг на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да произвежда стоки или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, за да рестартират работа. И всъщност те ще бъдат изправени пред решението дали да обявяват технически фалит“, отбеляза тя.

Банковите кредити също се оказват проблем за голяма част от малките и средни предприятия.

„Малкият бизнес всъщност на първо място е търсил начин да се издължи към бюджета – да плаща данъци, осигуровки. И всъщност тази декапитализация рефлектира върху това, че не могат да се обслужат кредитите и там вече се появява един лавинообразен процес, тъй като преструктурирането на кредитите също изисква време и ресурс“, коментира Негулова.

Свързани статии