Актуално

На фокус

Борисов приветства азерския газ край Петрич, след като Вучич посрещна руския

Борисов приветства азерския газ край Петрич, след като Вучич посрещна руския

02.01.2021

Mediapool.bg

946


"Булгаргаз" ще поиска намаляване на цените на синьото гориво

След като сръбският президент Александър Вучич посрещна по тъмни зори руския газ от "Балкански поток", българският премиер Бойко Борисов направи демонстративно посрещане на азерските газови доставки през гръцката газова връзка при Кулата. Борисов направи посещение на компресорната станция "Петрич" заедно с енергийния министър Теменужка Петкова, шефовете на държавни газови дружества и азерския посланик Наргиз Гурбанова.

България подписа договор с Азербайджан за внос на 1 милиард куб.м. газ годишно, което е около 1/3 от нуждите на вътрешния пазар. Премиерът анонсира, че ще говори с азерския президент Илхам Алиев за увеличение на количествата до 1.2 млрд. куб. м., когато бъде построен интерконекторът България-Гърция. Това трябва да се случи през есента на тази година.

България успя да завърши изключително бързо продължението на турски поток, който пренася руски газ, но има огромно забавяне при строителството на новия интерконектор с Гърция, който е основната точка за доставки на азерски газ и дава възможност за доставки от терминала в Александрупулис. Заради забавянето България ползва сегашната си връзка с гръцката газова мрежа през Кулата.

"Това е пълна диверсификация. Всеки, който има евтин газ, ние можем да го прекараме през нашите тръби", похвали се Борисов. България вече е платила 12 милиона долара за транзитни такси за азерския газ.

До 30 септември странати ще получава азерски газ през Кулата, а след това доставките трябва да се осъществяват изцяло през новия газов интерконектор.

Крайната доставна цена на азерския ще позволи "Булгаргаз" да внесе в енергийния регулатор (КЕВР) заявление за намаляване на цената на природния газ за януари, въпреки че международните цени са увеличени със 17%, обясни представител на дружеството.

"Ако си спомняте една студена зима, когато бях кмет на София и "Газпром" завъртя кранчето и градовете потънаха в студ. Сега това не може да случи, защото имаме ново ниво на сигурност на доставките", каза Борисов.

После допълни: "Виждате и как нашите братя в Сърбия се радват, че "Балкански поток" работи, но ние ще го открием, когато станем готови с всичко (с интерконектора България-Гърция, който има подкрепата на ЕС и САЩ-б.р.). Когато всичкото стане готово, ще поканя и съседите, всички колеги ще дойдат, защото това, което България направи, дава възможност за пълна диверсификация и дава възможност на нашите съседи да печелят от транзитните такси".

"Всичко това е българско. За десетки години напред да си вземаме транзитните такси", продължи да се хвали Борисов и допълни, че турбините на новите американски газови компресори край Петрич са по-мощни от двигател на Боинг 747.

"Азерският газ е една мечта на много българи, които успяхме да осъществим", каза енергийният министър Теменужка Петкова.

"Това е исторически момент", каза и азербайджанският посланик в България

Вучич стана по-рано от Борисов

По тъмни зори на 1 януари президентът на Сърбия Александър Вучич даде начало на функционирането на газопровода "Балкански поток". В страната започна да постъпва природен газ от Русия, който е транзитиран през територията на Турция и България.

Официалната церемония бе проведена в газоизмервателна станция в селището Господжинци, недалеч от Нови Сад. Тя бе е предавана пряко от агенция Танюг.

"Днес е важен ден за нашата страна и нашия народ. Сърбия стана много по-богата след потичането на газа. Цената за един кубик ще е 155 долара на входа с България, плюс 12 до 14 долара транспортни разходи в нашата мрежа, преди това бяха 240 долара", заяви Вучич.

В церемонията в Господжинци участваха също руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, генералният директор на компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, представители на руски компании, строили газопроводана сръбска територия.

"Бакански поток" е продължение на руския газопровод "Турски поток" през територията на България и Сърбия. След това трасето продължава към Унгария.

Пълната мощност на тръбата на вход към България е 19.3 млрд. куб. м годишно, а изходният капацитет е 12.7 млрд. куб. м годишно. Цената на тръбата през българската територия е около 1.1 милиарда евро без ДДС.

Свързани статии