Актуално

На фокус

Борисов плаши с апокалипсис, ако не се върне на власт

Борисов плаши с апокалипсис, ако не се върне на власт

09.10.2021

Втори фронт

2915


Поредно досадно дълго и изпълнено с манипулации изявление направи бившият премиер Бойко Борисов. Възможност му даде форум в Пловдив, организиран от женската организация на неговата партия ГЕРБ. Вождът безцеремонно си присвои дискусията и в продължение на 40 минути плашеше присъстващите с черни предричания за българската държава, ако той и партията му останат извън властта след изборите на 14 ноември.

Към изявата го подтикна и ласкателното отношение на наскоро избраната за председател на Жени ГЕРБ Екатерина Йорданова. „Г-н Борисов, вие сте достатъчен за изключително още по-голяма зала, защото вашата харизма изпълва залата, а вашата сила ни мобилизира още повече”, обърна се почтително Йорданова към партийния бос.

А ето и как Борисов "страхува" хората:

Заплаха 1: Българите ще загинат от ковид

Най-напред експремиерът се засили към болезнената тема за смъртността от ковид, за която, откакто падна от власт, той обвинява служебните правителства на президента Румен Радев и, в частност, здравният министър Стойчо Кацаров. „Средно по 100 човека на ден българи почиват. Все едно няма никакви ваксинации, никакви ваксинационни планове. В същото време, цяла Европа отвори, защото населението им е 60-70 процента ваксинирано. Българите гинат! Защото Румен Радев и Кацаров експериментират – нов модел!”, гръмко обяви Радев. Както винаги, заобиколи мрачните статистики от миналата година, когато страната страдаше от хаотичните мерки на кабинета му спрямо пандемията. Той косвено обвини и медиите, че работят в полза на служебното правителство, защото поставяли ваксинацията като „седма, осма новина”, тоест, нещо маловажно.

Заплаха 2: Токът ще стигне 500 лева до края на годината

Играта „прехвърли вината на следващия в Министерски съвет” Борисов продължи и с енергийната криза. Повод му обвинението на Румен Радев към ГЕРБ, че е заложила капани в енергийната система на страната, в които сега пада неговият кабинет. „12 години цената на тока, не 12 дена, г-н кандидат-президент Радев, а 12 години имахме най-ниския ток, най-ниския газ като цена! А когато със стотинки дръпнеше ценатата на горивата, имаше протести и обширни репортажи за скока на цените”, едвам не подскочи водачът на ГЕРБ от стола си. И предрече, че до края на годината ще достигне 500 лв. Цялата му тирада беше насочена към това да убеди хората в едно твърде невероятно твърдение - че българската енергетика е била здрава и стабилна през цялото му присъствие във властта, след което се е сринала буквално за няколко месеца, след като е напуснал Министерския съвет.

Заплаха 3: Бюджетният дефицит ще скочи до небесата

След което дойде любимият за Борисов момент – бюджетният излишък по негово време, или както той го нарича – „мазнинката на държавата”, и настоящият дефицит. „12 милиарда имахме фискален резерв и бюджетен излишък. Единствената тема беше колко още и къде още да дадем пари – дали за ягоди, дали за малини, дали за биволи или да строим инфраструктура”, обяви той. И направи втора мрачна прогноза: „Бюджетният дефицит ще отиде на минус осем!” А всъщност проблемите с дефицита започнаха още по негово време.

Заплаха 4: Възрастните ще останат без пенсии от януари 2022 г.

От тук прескочи към темата за пенсиите, за да уплаши и хората в третата възраст. „Мили мои, ние ви гарантирахме 50 лева, докато тече кризата. Те, за да се направят на интересни, ви излъгаха, че ще добавят 120 лева. Само че – татко ще ми купи колело, ама друг път ще ми купи! Излъгаха ли ви? Излъгаха ви! Сега ви казвам – януари ще останете без пенсии, ако продължите да подкрепяте диктатора! Това мога да се обзаложа с всеки!” Под диктатора имаше предвид президента, когото често обвинява в авторитарни наклонности.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания