Актуално

На фокус

Борисов: Навални да бъде освободен максимално бързо, осъждането му е неприемливо

Борисов: Навални да бъде освободен максимално бързо, осъждането му е неприемливо

03.02.2021

dnes.dir.bg

1480


Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо, категоричен е на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани. Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани, изтъкна българският министър-председате

На 1 февруари премиерът написа в социалната мрежа, че "българското правителство осъжда прекомерната сила, която се използва срещу Навални, съпругата му и демонстрантите в Русия". Срещу мирно протестиращи не трябва да бъде използвана сила. Хората трябва да имат право да изразяват мнението си, добави тогава Борисов.

Решението за ефективна присъда на Алексей Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне, е напълно неприемливо. Това написа вчера в официалния си профил в Туитър вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Призоваваме решенията на Европейския съд за правата на човека да бъдат спазени, правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо, допълва външният министър.

Градски съд в Москва осъди вчера опозиционера Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. От срока на присъдата обаче ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест. Така Навални ще бъде затворен в лагер на общ режим в следващите две и половина години.

Навални ще обжалва решението, съобщи неговият адвокат.

Алексей Навални бе осъден условно през 2014 г. за присвояване на средства от руския филиал на френската компания "Ив Роше" чрез транспортна фирма, която е била собственост на него и брат му Олег.

Свързани статии