Актуално

На фокус

Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово ВИДЕО

Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово ВИДЕО

15.04.2021

bird.bg

981


[video]

Росица Кирова, която днес се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, арестуван през 2019 г. в Прищина. Дамата от Видин стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Подписите на Кирова и Османи под учредителния протокол на фирмата Цитадела.
Акционерите на Цитадела БГ – Росица Кирова и Исмет Османи
Декларацията на Османи при основаването на Цитадела БГ.
Според собственоръчно подписаната декларация на Исмет Османи, той е гражданин на Югославия, роден на 04.09.1962 и е подновил паспорта си в Посолството на Сърбия и Черна гора в Прага.

Доклади на немските и сръбските служби: Османи е особено опасен престъпник
Три месеца след като става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND пише за Османи пише следното:

Характеристиката на Исмет Османи от доклад на BND датиран от 2015 г.
ОСМАНИ Исмет, наречен „Цури“, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Докладът на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

 

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Арест в Косово и политическите връзки на “Цури”
През 2019 г. в Прищина са задържани Исмет Османи “Цури”, Илир Бойку, Ментор Макани, Фадил Тачи и Рахим Хашими, известни като групата “Цури”. Те все още са разследвани за лихварство, измама и принуждаване. Освен в Косово, тази група е заподозряна да участва в организираната престъпност и в Чешката република, където “Цури” има постоянно местожителство. По данни на колеги от чешкия център за разследваща журналистика Investigaze, групата не е била предмет на активно разследвана в Чехия. “Цури” е живял в малък град до Бърно заедно с още двама косовски албанци, които са осъдени за търговия с наркотици през 2003 г.

Случаят предизвиква голям медиен интерес и е подробно отразен в косовските медии и международната преса, следяща новините в Косово и в Сърбия. Групата на “Цури” прекарва няколко месеца зад решетките, след което през октомври 2019 г, той успява да излезе от ареста срещу гаранция от 50 000 евро.

Арестът на Османи и групата му предизвиква огромен медиен интерес в Косово и в Сърбия, отразен и от световните медии.
Както е споменато в доклада на BND “Цури” е считан за близък до косовския президент Хачим Тачи, който е с обвинения за престъпления срещу човечеството от съда в Хага. Но също и като приближен на Кадри Весели, председател на косовския парламент. След ареста на Османи избухва и политически скандал, след като косовските медии публикуват снимки на Османи с Весели и с друга известна фигура на UCK – Сами Луштаку. Публикувани са и снимки на Хачим Тачи с Адил Тачи, който е задържан като част от групата на “Цури” – пише Courrier des Balkans в репортаж за ареста и последвалите скандали. Френскоезичното издание нарича “Цури” един от кръстниците на косовската мафия.

“Цури” в средата в компанията на председателя на парламента и кадър на UCK
С помощ от колегите от портала KRIK.rs, които имат достъп до съдебните документи и регистрите на населението в Сърбия потвърдиме по неоспорим начин, че  съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето описано в докладите на немските и сръбските служби и арестуваният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 г. в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с адвоката на Исмет Османи – Албан Арифи, но той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам такъв човек
В първия работен ден на 45-то народно събрание нашият репортер разговаря с Росица Кирова, която отрече да познава Исмет Османи.

– Нямам изобщо представам, за пръв път чувам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския регистър.

– Аз имам много фирми и съдружния. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата. Знам коя е Цитадела, имало е съдружник от чужбина.

Росица Кирова обеща да проучи случая и да го изясни на последваща среща с нашия репортер.

Документите от Търговския регистър обаче са категорични. Фирмата “Цитадела БГ” в момента е в ликвидация, като Кирова е прокурист. Тя е направила няколко опита да закрие фирмата, но формално това не се е случило, като съдиите по вписванията постановяват откази поради липсващи документи или такива с изтекъл срок. Последното вписване в Търговския регистър е от 2015 г. и от него се разбира, че Росица Кирова е връчила на съдружниците, включително и на Исмет Османи, покана за общо събрание, на което да бъде взето решение да се закрие фирмата.

  Източник: bird.bg

Свързани статии